Nyitókép: MTI/Marjai János

Inváziós halak tömege ugrált a Tiszában Szegednél - elképesztő videó

Infostart
2023. szeptember 24. 06:15
Újszegeden, a Tisza-Maros torkolatánál vették videóra, ahogy több tucatnyi busa ugrál a magasba a folyóból.

„Busák vonulása látható, ritka jelenség, de ha előfordul, akkor általában az évnek ebben az időszakában szokott. Kiváltó oka hajó és a kajakosok mozgása volt” – írta a 365szeged.hu olvasója a videóhoz.

Látva a rengeteg repülő busát, a folyóparton tartózkodó kutyák ugatva indultak meg a víz felé, mert ilyet ők még nem nagyon láttak.

Azt már a Pecaverzum teszi hozzá, hogy a busa inváziós hal és az vele a gond, hogy planktonevő. A plankton pedig az ikrából kikelő őshonos halivadékok táplálékforrása. Ha a busa eleszi előlük, és nem jutnak elég planktonhoz, szó szerint éhen halnak.

Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnökhelyettese a nyár folyamán kétszer is megszólalt a témában. Először a busahorgászat szabályozását lengette be, majd pedig egyértelműsítette, hogy fő horgászszövetségi feladat a jövőben a szelekciós busahalászat.

Ha várható is változás akár a horgászokat érintő szabályozásban, akár a szelekciós halászat vonatkozásában, arra biztosan leghamarabb már csak jövőre kerülhet sor - teszi hozzá a szaklap.

Fotónk illusztráció.