Nyitókép: Anadolu Agency/Getty Images

Több mint kétezer halálos áldozata van a Líbiát letaroló viharnak

Infostart / MTI
2023. szeptember 13. 08:20
Tízezer embert pedig eltűnt, miután a Daniel vihar okozta árvíz gátakat szakított át, épületeket sodort el, és elöntötte Derna kikötőváros területének csaknem negyedét.

Több száz holttestet találtak a mentők a romok alatt a kelet-líbiai Dernában. A Szirtben székelő nemzetközileg el nem ismert "kormány" közigazgatásért felelős tagja közölte, hogy hétszáz holttestet már eltemettek.

Derna két kerületében összesen 2300 ember halt meg - közölte Mohamed al-Kabiszi, a helyi kórház igazgatója. A lepellel letakart holttesteket a kórház elé helyezték, hogy családtagjaik azonosíthassák őket.

Külső segítség csak kedden, 36 órával a katasztrófa után kezdett érkezni. Az áradás elborította a kikötőváros felé vezető utat is is, felborult járművekről, kidőlt fákról és vízzel elárasztott, üres házakról számolt be a Reuters hírügynökség.

Líbiában gyakoriak az árvizek az esős évszakban, de ritkán okoznak ekkora pusztítást.

Több helyről is érkezett segítség, de Líbia csak azt fogja elfogadni, amire szüksége van - közölte kedden a nemzetközi segélyajánlatok értékelése kapcsán a nemzetközileg elismert tripoli kormány ügyvezető miniszterelnöke, Abdulhamid Mohammed Dbeibah.

Joe Biden amerikai elnök kedden bejelentette: az Egyesült Államok sürgősségi segélyt küld Líbiába az ottani hatóságokkal és az ENSZ-szel együttműködve. Törökország más országokkal egyetemben segélyeket, a kutatáshoz és mentéshez használható járműveket, mentőcsónakokat, generátorokat és élelmet küld Líbia megsegítésére.