Nyitókép: MTI/Varga György

Az Energiaügyi Minisztérium meghallotta a Fidesz frakcióvezetőjének intő szavát napelemügyben

Infostart
2023. szeptember 5. 16:15
A tárca közlése szerint érdemben vizsgálja a Fidesz-frakció kérését, a brüsszeli elvárásoktól eltérő elszámolási lehetőségeket.

Néhány órával az után, hogy Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője egy Facebook-posztban jelezte, nem ért egyet azzal, hogy a háztartási méretű napelemrendszerek üzemeltetőinek – indokolás szerint uniós előírásra – az éves szaldóelszámolásról át kell térniük a kedvezőtlenebb havi elszámolásra, szintén a közösségi médiában reagált az Energiaügyi Minisztérium.

Ebből kiderült, hogy a tárca kivizsgálja a kérést, és jelezte, a következő napokban a tárca közigazgatási államtitkára, Czepek Gábor a szakmai szövetségek képviselőivel, majd Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökével, Juhász Edittel egyeztet.

"Egy méltányos elszámolási rendszer kialakítására törekszünk, amely megfelelően támogatja a magyar családokat a saját áramfogyasztásukat részben fedező, meglévő napelemeik működtetésében" – áll a közleményben.

Ahogy az Infostarton is beszámoltunk, Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető a közösségi oldalán azt írta, "nem fair", hogy menet közben változnak a szabályok, hogy korábban szerzett jogok sérülnek, hiszen a napelemek telepítésekor más megtérülési feltételekkel számoltak, a brüsszeli direktíva pedig ezeket utólag kívánja megváltoztatni.

"Kérem Lantos Csaba energiaminisztert, hogy – a brüsszeli döntést felülírva – a már megvalósult családi beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett" – írta a politikus.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség üdvözli a Fidesz frakcióvezetőjének javaslatát - írja az atv.hu

Szilágyi László alelnök híradójuknak azt mondta: ők is ezt az álláspontot képviselik, és bíznak benne, hogy a minisztériummal történt tárgyalásaik is ezt fogják majd megerősíteni.