Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

"A magyar jövő nyugszik a vállukon" - Csák János egyértelműen fogalmazott egy tanévnyitón

Infostart / MTI
2023. szeptember 4. 13:57
A kormány a felsőoktatást nem költségvetési tételnek tekinti, hanem stratégiai befektetésnek, ugyanazon a "polcon" van, mint a családpolitika - jelentette ki a kulturális és innovációs miniszter az országos felsőoktatási tanévnyitón a Gödöllői Királyi Kastélyban.

"Partnernek kell lenniük a hallgatóknak, az egyetemeinknek és a kormányzatnak ahhoz, hogy kiaknázzuk a potenciált, amely ebben a csodálatos országban lakozik. A felkínált partnerséghez jó partnereket találtunk, olyan egyetemeket, amelyek korszerű, versenyképest tudás adnak a hallgatóknak" - fogalmazott Csák János a rendezvényen, amely egyúttal a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szenátusának tanévnyitó ünnepi ülése volt.

A hallgatókhoz szólva rámutatott:

a tudás és a kultúra akkor lesz igazi érték, ha szolgálja a közösséget;

diplomásként a magyar elit részei lesznek, ami felelősséggel jár, "a magyar jövő nyugszik a vállukon, ebben van a partnerség".

Gyuricza Csaba rektor közölte: több mint ötezren válnak a MATE hallgatóivá, mind az öt campuson nőtt a diákok száma, noha nem éltek a ponthatár-leszállítással, mert az az erős egyetem, amelynek sok jó hallgatója, infrastruktúrája, oktatói és kutatói vannak.

Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke azt emelte ki: az egyetemen nincs politikai befolyás, az alapítvány kuratóriuma szakemberekből áll.