Nyitókép: tampatra/Getty Images

Érdekes napelemes eset villantott fel reményt a betáplálásra

Infostart
2023. augusztus 3. 18:30
Amióta 2022 októberében a kormány bejelentette, hogy - ideiglenesen - megszüntette a háztartási napelemek által megtermelt energia hálózatba való betáplálásának lehetőségét, visszaesett az érdeklődés a lakossági ingatlanok napelemezése iránt. Egy érdekes eset azonban reményt keltett.

Mint ismert, a napelemes háztartási méretű kiserőművek (HMKE-k) népszerűségének fő oka épp az volt, hogy a (2022. november 1. előtt benyújtott igények nyomán telepített, a háztartás igényeihez méretezett) napelemes rendszer által termelt, de helyben fel nem használt áramot a hálózat ugyanolyan áron vette át, mint amennyit a háztartás fizetett a hálózatról vételezett áramért. Mikor kiderült, hogy e lehetőségnek vége lesz, roham indult, hogy a határidő előtt még minél többeknél elindulhasson az eljárás és élhessenek a kedvező lehetőséggel.

A betáplálási stop novemberi hatályba lépése után töredékére zuhant a háztartási napelemes rendszerek iránti kereslet, mert bizonytalanná vált a beruházás megtérülése azzal, hogy a megtermelt, de fel nem használt áram után már nem kap pénzt a háztartás. Vannak azonban, akik így is belevágnak a napelemek telepítésébe. Ráadásul a Portfolio egy olvasói jelzés alapján azt írta, hogy a folyamat akár egészen a mérőcseréig is eljuthat, ami lényegében a kiserőmű hálózatcsatlakozási eljárásának utolsó fontosabb lépése az üzembehelyezés előtt. A mérőcserére (vagy korszerű készülék alapján annak átprogramozására) az energia kétirányú méréséhez van szükség - de idáig az igénylő a tilalom időszakában elméletileg nem juthatott volna el.

A gazdasági lap rákérdezett a helyzetre az áramszolgáltatónál. Azt írják, a válasz szerint feltételezhető, hogy

ritka adminisztratív hiba történhetett,

és az esetet nem tartja számon a szolgáltató általános problémaként.

Válaszukban hangsúlyozták, 2022. november elseje óta a vonatkozó rendelet értelmében nincs lehetőség új, hálózati betáplálást lehetővé tévő HMKE-rendszer igénylésének engedélyezésére, amennyiben pedig az ügyfél új HMKE-igény bejelentésekor esetleg visszatáplálási szándékot jelez az erre kialakított online felületen, erről írásbeli tájékoztatást küldenek számára.

Ez alapján nem érdemes reménykedni abban, hogy esetleg valahogy sikerül átcsúszni a radar alatt, és a betáplálási stop időszakában igényelni és üzembe helyezni szaldós HMKE-t.