Nyitókép: Facebook/Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Pusztulnak a halak a Duna-Tisza-csatornában – fotók

Infostart
2023. július 20. 06:13
Elsősorban csukák és keszegek tetemeit találták meg.

A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség július 17-én, hétfőn az esti órákban a Duna-Tisza-csatorna középső szakaszán, a közelben lévő szennyvíztelep befolyója alatt szórványos halpusztulást észlelt – írja az RDHSZ közösségi oldalán.

A halőri szolgálat azt tapasztalta, az adott szakaszon teljes keresztmetszetben, több száz méter hosszban elburjánzott a vízi növényzet. A sűrű és dús hínárszőnyeg teljesen meggátolja az amúgy is csekély vízáramlást.

A meleg és a közeli szennyvíztelepből kifolyó – jobb esetben – tisztított szennyvízben található magas szervesanyag-tartalom kedvező feltételeket teremtett a vegetáció berobbanásának.

A dús növényzet nappal ugyan oxigént termel, de a sötétség beállta után maga is oxigénfogyasztóvá válik, és így kora hajnalra oxigénhiányos állapotot tud előidézni.

A pecaverzum.hu azt írja, a szövetség jelezte a problémát a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakembereinek, akik július 18-án kora reggel fel is vonultak a kritikus területre, és megkezdték a beavatkozást. A szakemberek elvágták a hínármezőt, és jelentős légbekeverést is végeznek a szakaszon. Kiépítettek egy mobil levegőztető állomást is, ami a szükséges mennyiségű oxigén pótlásáról gondoskodhat a kritikus időszakban.

A vízminőséget is megvizsgálták

Az alsónémedi szennyvíztisztító telep bevezetése alatti szakaszon tapasztalt halpusztulásról beszámolt a Kdvvizig is. A késő délutáni, esti órákban a csatorna több pontján vízminőségi vizsgálatokat végeztek, melynek eredményei azt mutatták, hogy a vízfolyás teljes hosszán magas vízhőmérséklet (27 Celsius-fok) és alacsony oldott oxigénszint (1-3 mg/l) jellemző.

A vízminőség javítása érdekében a Kdvvizig műszaki beavatkozásokkal igyekszik növelni a víz oxigénszintjét, és a megfelelő vízmozgást biztosítani, ezért július 18-án 8 órától III. fokú, vagyis a legmagasabb vízminőség-védelmi készültséget rendelt el az igazgatóság védelemvezetője. A beavatkozásokat mindaddig végzik, ameddig a vízminőségi paraméterek ezt indokolják.