Nyitókép: Bruzák Noémi

Változnak az alaptörvény-módosítás szabályai

Infostart
2023. július 5. 11:41
Varga Judit még igazságügyi miniszterként rendelkezett a jogszabály-szerkesztési szabályok módosításáról.

A kedd esti Magyar Közlönyben megjelent rendelettel az igazságügyi miniszter átírta a jogszabályok szerkesztéséről szóló korábbi szabályokat – írja a 24.hu.

A mniszteri posztról július 31-i hatállyal távozó Varga Judit elrendelte, hogy mostantól preambulumot kell tartalmaznia az alaptörvény-módosításoknak, illetve a legtöbb törvény tervezetének.

A szerdától hatályos rendelet fő szabályként előírja, hogy a bevezető egyetlen, sortöréssel tagolható mondatból áll, a melléklet pedig tartalmazza is az Alaptörvény módosításának és az Alaptörvényben megjelölt törvényhozási tárgykörben megalkotni kívánt törvény tervezetének preambulumának kötelező elemeit.

Alaptörvény-módosításnál: "Az Országgyűlés mint alkotmányozó hatalom az Alaptörvény 1. cikk (2) bekezdés a) pontjában meghatározott hatáskörében eljárva az Alaptörvényt a következők szerint módosítja:"

Törvénytervezetnél: "Az Országgyűlés az Alaptörvény végrehajtására, {az Alaptörvényre vonatkozó merev hivatkozás} {a törvényhozási tárgykört tartalmazó szerkezeti egységre vonatkozó merev hivatkozás a birtokos személyjellel} alapján a következő törvényt alkotja:"