Nyitókép: Pexels

"Kémbelugát" láttak a svéd partoknál, orosznak vélik

Infostart
2023. május 30. 09:08
A több méter hosszú, kamerával felszerelt állatot Norvégiában látták először több éve.

Az oroszoknak való kémkedéssel vádolták ezt követően az állatot: akkoriban a Hvaldimir nevet kapta, amely a norvég hval, azaz bálna szót ötvözi a Vlagyimir orosz keresztnévvel - írja a Euronews.

Amikor 2019-ben először látták, a testére erősített hámra ragasztószalaggal egy kamera volt erősítve, és a "szentpétervári eszköz" felirat szerepelt az eszközön. A Hvaldimirre bukkanó biológusok el tudták távolítani róla a hámot.

A norvég halászati igazgatóság akkor úgy vélte, hogy a bálna ketrecből szökhetett meg és valószínűleg az orosz haditengerészet képezte ki, mivel hozzászokott az emberi társasághoz és közeledett a hajókhoz. Moszkva nem kommentálta az esetet.

Pünkösdvasárnap azonban Hvaldimirt a nyugat-svédországi Hunnebostrand közelében látták, ez a terület délebbre található, mint 2019-es első felbukkanásának helyszíne - közölte Sebastian Strand, a OneWhale szervezet munkatársa. A szakember szerint szokásos tempójánál gyorsabban haladt dél felé, ennek köszönhetően egyre jobban távolodik attól a területről, amit a belugák kedvelnek. Ez a grönlandi, valamint az orosz és norvég sarkvidéki hidegebb vizeket jelenti. Ennek oka ugyanakkor akár a partnerkeresés is lehet.

A Barents-tenger és az Atlanti-óceán északi része stratégiai terület a nyugati és az orosz haditengerészet számára, amely tengeralattjárókat helyezett el a zónában.

"Talán a hormonjai sürgetik, hogy párt találjon. Vagy a magány, mivel a belugák nagyon szociálisak, lehet, hogy társakat keres" - mondta. Strand szerint Hvaldimir az elmúlt években jó egészségnek örvendett, és a norvégiai nagy lazacfarmok által vonzott halakkal táplálkozik. A OneWhale azonban aggódik táplálékszerzési képessége miatt, és azt állítja, hogy már a fogyás jeleit észlelte az állaton.