Nyitókép: nensuria/Getty Images

Kiderült: Orbán Viktor engedélye kellett a home office-hoz

Infostart
2023. május 4. 08:38
A kormányfő engedélye nélkül senki sem dolgozhatott otthonról a kormányzati igazgatási szerveknél, valamint az állam többségi tulajdonában lévő cégeknél – derült ki egy 2022-ben kiadott kormányhatározatból.

Az rtl.hu ír arról, hogy a 2022-es kormányhatározat szerint csak akkor lehetett olyan megállapodást és munkaszerződést kötni, amely otthoni munkavégzést eredményezett, ha a miniszterelnök ezt előzetesen engedélyezte.

Ha pedig valakinél már korábban életbe lépett a home office-t lehetővé tevő egyezség, akkor utólag be kellett szerezni a kormányfő jóváhagyását.

Az engedélyt az illetékes miniszternek kellett kezdeményeznie attól függően, hogy hová tartozik az állami cég vagy közigazgatási szerv.

Az RTL megkérdezte, hányan dolgozhattak otthonról, választ nem kaptak, de arra emlékeztetnek, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodánál senki sem kapott ilyen engedélyt.

Már a Covid-járvány idején is egyértelmű volt, hogy a kormány egyáltalán nem támogatja az otthoni munkavégzés – ez már Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke mondta a portálnak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is úgy nyilatkozott a pandémia idején, hogy nem engedélyezi a tárca dolgozóinál a home office-t.