Nyitókép: Pixabay

"Semmi pozitív hatása sincs az inflációra" - kemény árstopos üzenetet küldtek a kormánynak

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2023. április 24. 09:00
A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szerint az árstopos termékek kötelező akciói ugyanúgy nem oldják meg - sőt csak tovább súlyosbítják - az infláció által jelentett problémát, mint maguk az árstopok, viszont hatalmas adminisztrációs terhet jelentenek majd a boltoknak, és tovább torzítják a piacot.

Az árstopok miatt már most is veszteséget termelő boltoknak már megint a saját árrésük kárára kell megszervezniük egy állami akciót - mondta az InfoRádióban Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

"Azon kívül, hogy ennek sok adminisztratív terhe lesz, sok hozadékát mi sem látjuk. Ha ez nem egy szervezett akció, amikor együttműködve növeljük a készleteinket, rákészülünk, kihelyezésekkel növeljük meg a vásárlók igénye szerint a termék készletét, akkor csak levisszük a polcon valaminek az árát, mert erre van egy állami rendelkezés. Úgy gondoljuk, hogy

azon kívül, hogy ennek lesz egy adminisztratív vonzata és egy ellenőrizhető pontja a kiskereskedelemben ismét, az inflációra gyakorolt hatását egyáltalán nem látjuk.

15 hónapja van velünk a hatósági ár, semmiféle pozitív hatása nem volt az inflációra ennek sem. Nem gondoljuk, hogy ez a következő akció az inflációt képes lenne csökkenteni."

Szerinte képtelenség harmadáron adni termékeket úgy, hogy a boltok ne kerüljenek veszélybe.

"Ilyen fokú és ilyen hosszútávú belenyúlás, állami szabályozás árakba, piacgazdaságba egyáltalán nem hozhat pozitív eredményt, ezért szorgalmazzuk azt folyamatosan, hogy mindent vissza kell terelni a piacgazdaság rendes menetébe. A kereslet és a kínálat fogja automatikusan szabályozni a piaci árakat" - szögezte le Neubauer Katalin.

A kereskedelem is egy vállalkozás, amelyben az árrés fedezi a költségeket, és ha ezt nem teszi, akkor a vállalkozás működésképtelenné válik - tette hozzá.

Ismert, a kormány június 30-ig meghosszabbította számos alapvető élelmiszer árstopját, ezen kívül heti akciózást is bejelentett a múlt heti Kormányinfón, amelynek lényege, hogy 20 termékkörben egy-egy terméket egy hétig az elmúlt 30 nap legalacsonyabb áránál 10 százalékkal olcsóbban kell adni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Árstop és kötelező akciók - Nemzeti Kereskedelmi Szövetség
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást