Nyitókép: Tuba Zoltán/Karácsony Gergely/Facebook

"Karácsony Gergely nem buzdíthat senkit törvénytelenségre" – kormányreakció

Infostart
2023. április 20. 07:54
Ismert, a budapesti főpolgármester szerdán bejelentette, a szolidaritási adóból 25 milliárd forintot egyszerűen nem fizet be az államkasszába, mert törvénytelennek tartja annak kivetését. A KTK azt tudakolja, hová tűnt a Tarlós István alatt megtakarított pénz.

A Fidesz után a kormány is reagált - a Kormányzati Tájékoztatási Központ útján - Karácsony Gergely budapesti főpolgármester azon szerdai bejelentéseire, melyek szerint elfogyott a főváros pénze, a városnak járó központi források "visszaszerzéséért" pedig beperli az államot, a szolidaritási adót pedig nem fizeti be Budapest a közkasszába, a megfogalmazás szerint "felfüggeszti a kormány finanszírozását", a Tarlós István főpolgármestersége idején kötelező juss (5 milliárd forint) mára 58 milliárdra emelkedett, ebből 25 milliárd beszerzését tartja törvénytelennek Karácsony Gergely.

Az Atv.hu-hoz érkezett nyilatkozat szerint "elfogadhatatlan, hogy valaki nem tartja be a törvényeket, a főváros nem buzdíthat senkit törvénysértésre".

A KTK hozzátette, 2019-ben a jelenlegi városvezetés 214 milliárd forintnyi megtakarítást örökölt az előző ciklusból, de "a felelőtlen gazdálkodás eredményeként ezt mára 25,5 milliárd forintra csökkentették".

"A baloldali városvezetés annak ellenére élte fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak” - írták, hozzátéve, három és fél év alatt a csőd szélére juttatta a fővárost Karácsony Gergely.

A szolidaritási hozzájárulás lényege a KTK szerint, hogy a gazdagabb települések ebben a formában járulnak hozzá a szegényebbek működéséhez, vagyis a városvezető "a szegényebb településekkel áll vitában".

Karácsony Gergely csütörtökön 18 órától az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz.