Magyarország is megtiltja az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát – a nap hírei

Infostart
2023. április 16. 21:49
Lengyelország után Magyarország is megtiltja az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát – jelentette be az agrárminiszter. Gyorsítaná a fosszilis tüzelőanyagok kivezetését a hét legfejlettebb ipari ország. Szudánban már 56 halálos áldozata van a hadsereg és a rivális milícia összecsapásainak.

Lengyelország után Magyarország is megtiltja az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát – jelentette be az agrárminiszter. Nagy István indoklása szerint az import komoly károkat okozna a magyar mezőgazdaság számára. Hozzátette: a behozatal korlátozása átmeneti jellegű és június 30-ig tart. Szerinte ez elegendő idő lehet tartós megoldást jelentő uniós intézkedések meghozatalára, az ukrán áruk teljes körű vámmentességének, a szolidaritási folyosók működésének átgondolására.

Lengyelország és Magyarország egyoldalú döntése az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának megtiltásáról teljességgel elfogadhatatlan – jelentette ki az Európai Bizottság szóvivője, értesült a Reuters. A Bizottság közleménye kiemeli: a kereskedelempolitika az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik, ezért az egyoldalú fellépések nem fogadhatók el, illetve nagy szükség van a döntések unión belüli összehangolására. Az ukrán agrár- és élelmiszerügyi minisztérium korábbi közlése szerint a lengyel tilalom megszegi a kétoldalú exportegyezményeket. A tervek szerint az ukrán és a lengyel miniszterek hétfőn találkoznak annak érdekében, hogy rendezzék a kérdést. Korábban Szlovákiában is betiltották az ukrán gabonát illetve az ukrán gabonatermékek forgalmazását.

Lengyelországban merénylet gyanúja miatt eljárást kezdeményez a 2010-es szmolenszki légikatasztrófa ügyében a vizsgálóbizottság. A bűncselekmény gyanúját megfogalmazó, az ügyészséghez benyújtandó bizottsági jelentés a Lech Kaczynski lengyel elnök ellen elkövetett merényletről, valamint a fedélzeten lévő többi 95 ember meggyilkolásáról szól. A legfontosabb bizonyítóanyag az elnöki repülőgép roncsain talált robbanóanyagok mennyisége, valamint a gép megsemmisítésének számítógépes rekonstrukciója. A robbanószerek jelenlétét külföldi laboratóriumokban végzett vizsgálatok is megerősítették.

Az idén 25 országban 1,4 milliárd forint értékben segíti Magyarország a közösségek helyben maradását a Hungary Helps Programmal - jelentette be Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: Magyarország ezeréves keresztény államiságából adódóan kiemelten támogatja a keresztény közösségeket. Élelmiszeradományokat küld Afrikába, ahol részben a természeti katasztrófák, részben az extrém ideológiák terjedése miatt éhezik a helyi lakosság.

Szudánban már 56 halálos áldozata van a hadsereg és a rivális milícia összecsapásainak. 600-an megsebesültek. A főváros több részén robbanásokat lehet hallani. Több világszervezet és kormány tűzszünetre szólított fel. A szudáni konfliktus szereplői jóváhagyták az ENSZ Biztonsági Tanácsának tűzszünetre vonatkozó javaslatát. Ennek értelmében vasárnap délután négy órától este hét óráig fegyver nyugvás volt. A félkatonai erők ugyanakkor közölték: addig nem állnak le, amíg nem veszik át az összes katonai bázis ellenőrzését az országban. Az ENSZ Világélelmezési Programja felfüggesztette tevékenységét Szudánban, miután a szervezet három alkalmazottja életét vesztette a hadsereg és félkatonai fegyveresek összecsapásaiban.

Gyorsítaná a fosszilis tüzelőanyagok kivezetését a hét legfejlettebb ipari ország. A G7-ek energia-, klíma- és környezetvédelmi miniszterei tavaly már elkötelezték magukat amellett, hogy 2035-re a villamosenergia-ágazat nagy részét szén-dioxid-mentessé teszik, és ezt a célt most megerősítették. A tagok elismerték a földgázfogyasztás csökkentésének szükségességét, ugyanakkor nem vállaltak konkrét időpontot a döntés végrehajtására, amire az Egyesült Királyság Franciaország támogatásával 2030-as határidőt javasolt. A G7-ek célja, hogy legkésőbb 2050-re elérjék a nulla kibocsájtást az energiarendszerekben.

Átadták a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részben felújított egykori kriptongyár épületét Ajkán. A területfejlesztési miniszter a magyar ipartörténet és művészettörténet kiemelkedő emlékének nevezte a gyárépületet. Navracsics Tibor úgy fogalmazott: a beruházás ráirányíthatja Európa figyelmét a városra és környékére is. Hozzátette: az épületben számos rendezvényt tartanak majd, amelyek mások mellett bemutatják az olyan régi szakmákat, mint az üveg- és timföldgyártás, valamint az alumíniumkohászat.

A kortársak felelősségét és az oktatás szerepét hangsúlyozták az idei Élet menete szónokai Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező séta Budapest munkaszolgálatosoknak állított két emlékműve között haladt. Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében kiemelte: a munkaszolgálatosokról kevés szó esik a megemlékezéseken, pedig 1939-től több mint százezer zsidó és nem zsidó embert vezényeltek munkaszolgálatra, kényszerítettek munkatáborokba. Közülük 60 ezren nem élték túl a szolgálatot az embertelen, kegyetlen bánásmód és körülmények miatt.