Nyitókép: photo by Miroslav Petrasko/Getty Images

Sűrű programmal indul az Országgyűlés tavaszi ülésszaka

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2023. február 27. 06:15
A törvényhozásnak egyebek mellett döntenie kell a svéd és finn NATO-csatlakozás jóváhagyásáról. A képviselők vitát rendeznek az akkumulátorgyárak környezeti és gazdasági hatásairól.

Megemlékezésekkel kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése hétfőn, 13 órakor: a képviselők négy, közelmúltban elhunyt társuk, a DK-s Kordás László, az MSZP-s Mécs Imre és az SZDSZ-es Tamás Gáspár Miklós, illetve Polyák Sándor életútja előtt hajtanak fejet. Napirend előtt mások mellett Greksza Liliana ukrán nemzetiségi szószóló is beszédet mond.

Ezt követően az Országgyűlés dönt a Mi hazánk egyik javaslatáról: az ellenzéki frakció azt szeretné elérni, hogy a parlament egyelőre ne vitázzon a svéd és finn NATO-csatlakozás jóváhagyásáról, ami egyébként az utolsó napirendi pont lesz szerdán.

Lesznek Interpellációk, kérdések és azonnali kérdések is.

Az ellenzék egyebek mellett az infláció elleni küzdelemről, a bezárt kisposták sorsáról, a rendőrök fegyver használatáról, az épülő akkumulátorgyárakról, a recski bányanyitásról, a méhészek támogatásáról, valamint az ügyeleti szolgálat és a háziorvosi rendszer átalakításáról érdeklődik majd. A Fidesz–KDNP-esek a nyugdíjemelésről a rezsivédelemről és a menekültellátásról szeretnének többet megtudni. A képviselők az ellenzék kezdeményezésére

egy vitát is rendeznek az akkumulátorgyárak környezeti és gazdasági hatásairól.

Kedden reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik a parlament plenáris ülése. Különböző nemzetközi szerződések mellett megvitatják azt a javaslatot, amely ingatlanhoz juttatja a Károli Gáspár Református Egyetemet és egy másikat, amellyel Madách emlékévvé nyilvánítják 2023-at.

Szerdán reggel 9 órától megemlékeznek a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok ünnepnapjáról, utána pedig az idei költségvetés módosítása, valamint a svéd és a finn NATO-csatlakozás jóváhagyása ad vitatémát. Erről Kocsis Máté fideszes frakcióvezető a következőket mondta: „Többen kifogásolták, hogy ezeknek az országoknak a politikusai az elmúlt években durván, alaptalanul, sokszor közönséges módon sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek. Volt olyan vélemény is, amely szerint a belépő országok eszkalációt jelenthetnek a fennálló konfliktusban. Ezeket mind nem tudjuk megítélni, nem a mi dolgunk, csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy

amíg a miniszterelnök úr álláspontja egyértelmű, addig a frakcióé kevésbé, de ez az elfogadás rendjét nem fogja érinteni.”

A szerdai ülés napirend utáni felszólalásokkal zárul.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sűrű programmal indul a Országgyűlés tavaszi ülésszaka
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást