Nyitókép: RadarBox

Ilyen még sosem történt a Balaton felett, órákig eltartott

Infostart
2023. február 23. 15:34
Szerdán a Balaton térségében körözött a NATO két repülőgépe is, de nem tudni, hogy pontosan mit csináltak.

Szerdán Magyarországra érkezett Ciprusról egy Airbus KC2 Voyager típusú, légi utántöltésre és csapaszállításra használt gép, amely a brit légierő kötelékébe tartozik. A ZZ343 hívójelű gép délután fél egy körül érkezett meg a Balaton térségébe, és 12 kört írt le a tó felett, majd távozott – írja az Index.

A gép körülbelül 6,7 kilométeres magasságban repült, és nem sokkal 15 óra után kezdte meg a visszautat, vagyis több mint két és fél órát volt a tó felett.

Szinte ezzel egy időben másik katonai célú repülőgép is a Balaton fölé érkezett, amely a hollandiai Eindhovenben szállt fel. A MMF18-as hívójelű, Airbus A330-243 MRTT típusú légi utántöltő gépe kétszer is a Balaton fölött körözött szerdán. Ez a gép először délelőtt fél 12-kor jelent meg a Balaton felett, és ugyancsak 12 kisebb-nagyobb kört írt le, majd délután fél egy körül távozott, és meg sem állt Lengyelországig. Délután három óra körül Délkelet-Lengyelországban, Rzeszów közelében írt le párt kört, majd utána visszaindult Magyarországra, és délután fél négykor ismét a Balaton felett volt. Akkor szintén leírt négy kört a tó felett, majd pontosan délután négykor távozott, és este fél hatkor ismét Eindhovenben landolt.

A portál arra emlékeztet, hogy az MMF18 a NATO-nak az egyik különleges egységéhez, a Multinational Multi-Role Tanker and Transport Fleethez tartozik. Ennek az egységnek a célja, hogy utántöltse az európai légtér felett tevékenykedő gépeket, valamint szükség esetén embereket és eszközöket szállíthatnak a gépek, vagy evakuációra is felhasználhatók. A körkörös útvonalak alapján arra lehet következtetni, hogy itt most a légi utántöltés volt a cél. Hogy milyen gépet töltöttek fel, azt nem lehet tudni.