Nyitókép: Varga Judit/Facebook

Odaszúrt Varga Judit az uniós politikusoknak

Infostart
2022. december 31. 08:15
Hosszú, évértekelő interjút adott Varga Judit. Arról is beszél benne az igazságügyi miniszter, hogy "az Európai Parlament, amely eddig számtalanszor politikai zsarolóeszközként használt eljárásokat az intézményekkel és a tagállamokkal szemben, most morális válságba került".

A Magyar Nemzet adott hosszú interjúban (amelyet az Infostartnak is elküldtek) Varga Judit arról is beszélt "az Európai Parlamentnek mindenképpen változnia kell". Nem véletlenül javasolta a Fidesz azt, hogy az uniós képviselőket a nemzeti parlamenteknek kell delegálni, ezzel biztosítva a valódi politikai legitimitást, továbbá, hogy a tagállami kormányok és a nemzeti parlamentek is kezdeményezhessenek uniós jogalkotási eljárást.

Ami a magyarokat illeti, szerinte "a magyar szabályokat be kellene vezetni minden uniós tagországban, és

akkor számos európai vezető nagy kihívás előtt állna.

Hiszen akkor mindenhol a végrehajtó hatalomtól szervezetileg is független ügyészségeknek és bíróságoknak kellene működniük.

Nem lehetne betiltani többek között a népszavazás intézményét és olyan átláthatósági szabályokat kéne megalkotni, amit nem biztos, hogy a sok tagállamban működő törékeny kormánykoalíció el tudna fogadtatni. Szerinte ilyen szabályokat egyetlen ország sem fog bevezetni, és "így még egy okunk van büszkének lenni a magyar jogállamra" - érvelt a magyar igazságügyi miniszter a Magyar Nemzetben.