Nyitókép: BKK

Átadták a felújított Blaha Lujza teret - fotók

Infostart
2022. december 10. 16:15
A főpolgármester szeretné, ha a fővárosiak belaknák a teret, és egyúttal vigyáznának is rá.

A BKK közleményében azt írta, a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető Blaha Lujza teret december 10-én, szombaton vehették birtokba az arra közlekedők.

A rekonstrukció 2021 júliusában indult és összesen 505 napig tartott, és a munkálatok révén nemcsak a tér felszíne, hanem az aluljáró felső födémszigetelése, a fölötte lévő útpálya, valamint – kapcsolódó fejlesztésként – a Somogyi Béla utca is teljeskörűen megújult.

A teljes munka bruttó 3,68 milliárd forintba került, ebből 2,68 milliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat, 1 milliárd forintot a kormány biztosított.

"Másfél év kemény munkájának köszönhetően most egy barátságos, hangulatos és rendezett köztéren állunk, ahol jó találkozni, leülni, vagy csak áthaladni rajta" – mondta az átadáson Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója.

Karácsony Gergely főpolgármester elmondta: "amit eddig oly sokan megígértek, az most teljesül: a Blaha Lujza tér megszépült, kizöldül. A tér felújításának elemei tükrözik a városvezetés elkötelezettségeit. Budapest legyen zöld, ezért modern technikával több mint 2000 négyzetméter zöldfelület került a térre. Budapest legyen otthonos, élhető. Az új zebrák, a Bubi-állomás, a mikromobilitási pont, a kialakított közösségi terek ezt szolgálják. És Budapest büszke a múltjára, mert mai nagyszerűségét a kulturális sokszínűsége adja, amiről a téren az egykori Nemzeti Színházat megidéző elemek tanúskodnak.”

Mindazonáltal a BKK megjegyezte: a téren és környezetében még lehetnek kisebb munkák (például elektromoshálózat-fejlesztés). Az akadálymentes illemhelyet és a FUTÁR-kijelzőt rövid időn belül üzembe helyezik, a tér burkolatából fellövellő vízjáték és a gombaszökőkút pedig a tél elmúltával kezd majd működni.

A Blaha Lujza tér felújításának jelentősebb mérföldkövei

• 2020. december: elindult a tervezési és kivitelezési közbeszerzési eljárás.

• 2021. június: aláírták a vállalkozási szerződést.

• 2021. július: elkezdődött a munka a Blaha Lujza téren.

• 2021. augusztus: elkezdődtek az aluljáró szigetelési munkái a Rákóczi út–Nagykörút csomópontban.

• 2021. szeptember: az autóval közlekedők újra bővített forgalmi kapacitással használhatták a csomópontot, visszaállt a villamosbarát körúti lámpaprogram.

• 2021. november: restaurátor-műhelybe szállították a térről a színházi emlékkövet, helyére került a gombaszökőkút új fémszerkezete; eldőlt, hogy megújul a Somogyi Béla utca, majd elkezdődött a faültetés a téren.

• 2022. február: kezdetét vette a mesterséges váztalaj kialakítása.

• 2022. április: elkezdődött a Somogyi Béla utca felújítása.

• 2022. május: új kandeláberek kerültek a Blaha Lujza térre.

• 2022. június: átadták a megújult buszvárókat a Rákóczi úti járda környezetében.

• 2022. augusztus: visszatért a színházi emlékkő a térre.

• 2022. szeptember: elkészült a harmadik új gyalogosátkelő a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződésében.