Nyitókép: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila

Energiaválság: átköltözteti néhány klinikai részlegét a Semmelweis Egyetem, lesz teljes szünet is

Infostart
2022. november 24. 19:45
Több részleget jellemzően a téli hónapokban, de legkésőbb a fűtési szezon végéig az egyetem másik telephelyén működik majd.

Több hónapos előkészítő munka után, december elsejétől átmenetileg új helyszínen működik majd a Semmelweis Egyetem klinikáinak néhány részlege. A költözést egyes épületek energiahatékonysági célú felújítása, másrészt a megnövekedett üzemeltetési költség tette szükségessé. Az ambuláns és fekvőbeteg-ellátás változatlan kapacitással működik majd a Semmelweisen – közölte az egyetem.

Az érintett részlegek jellemzően a téli hónapokban, de legkésőbb a fűtési szezon végéig működnek majd az egyetem egy-egy másik telephelyén. A Baross utcai, régi transzplantációs épületet pedig a felújítás után veszi ismét birtokba a klinika. A költözés nem érinti a betegellátó munka kapacitását, klinikát nem zár be a Semmelweis Egyetem.

2022. december 1. és 2023. március 31. között az alábbi változások lesznek:

  • a Szent Rókus Klinikai Tömb Stáhly utcai szakrendelőjének épülete november 30-tól zárva lesz, a szakrendelők, a családorvosi és foglalkozásegészségügyi ellátás innen átmenetileg átkerül a Szent Rókus Klinikai Tömb Gyulai Pál utca sarki épületébe. A jelenleg a tömb toronyépületében működő rehabilitációs betegellátó egységeket az épület két legfelső szintjére költöztetik be, míg a pszichiátriai járó- és fekvőbeteg ellátást az egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikára helyezik át.
  • a belső klinikai tömbben a korábbi transzplantációs klinika épületében lévő intenzív részleg a Belgyógyászati és Hematológiai Klinikán folytatja működését november 30-tól, míg a Pankreász Betegségek Részlege a Tömő utcai épület V. emeletére kerül.
  • A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai részlegének Asszisztált Reprodukciós Osztálya a Külső Klinikai Tömb Központi Betegellátó Egységében működő Asszisztált Reprodukciós Centrumban (ARC) folytatja november 30-tól a munkát.
  • a külső klinikai tömbben a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika – jelenleg a Tömő utcában lévő – onkológiai fekvőbeteg részlege és az ún. kúraszerű ellátás november 30-tól a klinika Korányi utcai épületében kap helyet.
  • a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika Tömő utcai tömb V. emeletéről a 10 ágyas hospice ellátás a Szent Rókus Klinikai Tömb Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központba kerül november 30-tól.

2022. december 22. és 2023. január 8. között a Semmelweis Egyetemen oktatási szünet lesz, ez idő alatt a betegellátást és az ehhez kapcsolódó diagnosztikus ellátást biztosító szervezeti egységek, illetve az ezek működtetéséhez szükséges funkcionális szervezeti egységek kivételével általános működési szünet lesz az intézményben.