Nyitókép: DanHenson1/Getty Images

Börtönbe vonult a Gyurcsány-kormány alatti NBH-főigazgató

Infostart
2022. november 16. 14:39
Elkezdte büntetése letöltését Galambos Lajos. A Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját vesztegetés elfogadása miatt még tavaly 4 év börtönre ítélték el.

Galambos Lajos a büntetési ideje kétharmadánál szabadulhat majd, azaz csak ennyit kell börtönben töltenie. Sőt, ezt megelőzően pedig valószínűleg élhet a reintegrációs őrizet lehetőségével. Ez a tíz hónapos kedvezmény azt jelenti, hogy az egykori NBH-főnök nyomkövetővel, otthon töltheti majd le büntetésének utolsó hónapjait - értesült a Magyar Nemzet.

A lap emlékeztet arra, hogy az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány kulcsfiguráját, Jakubinyi Róbertet és a Nemzetbiztonsági Hivatal korábban kémkedéssel is vádolt, majd felmentett volt főigazgatóját, Galambos Lajost, illetve a hivatal volt műveleti osztályvezetőjét még 2013-ban folytatólagosan elkövetett, hivatali helyzettel való visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolta meg az ügyészség.

A per során kiderült, hogy az egykori közhasznú szervezet milliárdos adócsalást követett el és a hatóságok vezetői elsimították Jakubinyi Róbert büntetőügyeit. Szolgálataikért a vádlottak százmilliós összegeket kaphattak.

A bíróság tavaly szeptemberben (megismételt eljárásban) Galambos Lajos másodrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett vesztegetés és államtitoksértés miatt négy év börtönbüntetésre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte.