Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Szankciós válsággal is érvelt a Belügyminisztérium a pedagógusokkal történt mai tárgyalás után

Infostart
2022. november 7. 19:01
Közleményben tájékoztatott a Belügyminisztérium a pedagógusokkal történt mai sztrájktárgyalások után.

A minisztérium tájékoztatta a szakszervezeteket a tervezett pedagógusbéremelésről és arról, hogy hol tartanak a tárgyalások az Európai Bizottsággal a béremelés fedezetét is nyújtó uniós források kifizetéséről.

A szakszervezeteket biztosítottuk róla, hogy a kormány a szankciós válság ellenére is elkötelezett a pedagógusok további béremelésében, és ahogy megszületik a megállapodás Brüsszellel, a rendszerváltás óta legnagyobb pedagógusbéremelés következhet. A tervezett béremelés magasabb, mint amit a szakszervezetek követelnek - áll a tárca MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az a cél, hogy a pedagógusok átlagbére 2025-re elérje a diplomás átlagbérek 80 százalékát. Fontos, hogy ez differenciált lesz, azt az Európai Bizottság is kérte, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű térségekben dolgozó pedagógusok ne a diplomás átlagbér 80, hanem 90 százalékát kapják.

A pedagógusbéremelés tervezésében irányadó a Belügyminisztérium által szervezett online kérdőíves felmérés eredménye is, amelyen több tízezer pedagógus vett részt.

Később az InfoRádió arról számolt be, hogy érdemi eredmény nélkül ért véget a pedagógus sztrájkbizottság és a közoktatásért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán közötti egyeztetés, ezért az érdekképviseletek megtartják a korábban bejelentett tiltakozó akciókat.

Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete választmányi tagja közölte, hogy

idén már nem kapnak béremelést a pedagógusok,

pedig a szakszervezetek továbbra is 45 százalékos azonnali béremelést szeretnének. Szerinte a többi követelésben sem történt előrelépés.

A tervek szerint november végén ismét tárgyalnak a PSZ és a PDSZ képviselői a kormánnyal.