Nyitókép: MTI/Soós Lajos

PSZ: elegünk van a megfélemlítésből és az ígérgetésekből!

Infostart / InfoRádió - Kántor Viola
2022. november 7. 09:15
A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete eredményváró bulit hirdetett a Szalay utcába, így valószínűleg nem csak a sztrájkbizottság lesz jelen az államtitkársággal való egyeztetésen.

November 7-ére egyeztetésre hívta a pedagógus-sztrájkbizottság képviselőjét Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár. Gosztonyi Gábor a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a tárca képviselőjével legutóbb augusztus 30-án találkozott.

Gosztonyi Gábor a találkozó előtt az InfoRádónak elmondta: követeléseik nem változtak, továbbra is azonnali 45 százalékos béremelést követelnek a pedagóguspálya életmodell alá tartozóknak. Szükségesnek tartják, hogy a közalkalmazotti bértábla alá tartozóknak az A1 fokozat feleljen meg a mindenkori minimálbérnek, a következő B1 fokozat pedig a mindenkori garantált bérminimumnak.

Emellett kérik a munkateher csökkenését, a fix óraszám visszaállítását, a gyógypedagógiai- és pedagógiai asszisztensek számára a 40 órás munkahét leváltását, hogy 35 óránál többet ne legyenek beosztva a gyerekek mellé. A heti öt óra ugyanis nekik is szükséges az adminisztrációhoz, a kapcsolattartáshoz és az egyéb feladatok elvégzéséhez.

Gosztonyi Gábor azt mondta, "annyira optimisták nem vagyunk", hogy a mai találkozón megállapodás szülessen, főleg miután a kormány "tűrünk amikor kell, és visszaütünk, amikor lehet" szlogennel üzen mindenkinek, ezért nem számítanak sok jóra.

"Ha azt nézzük, hogy november 7-e van, akkor még azt is mondhatnám, hogy forradalmi hangulatra is lehet számítani"

– jegyezte meg.

Mint mondta, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete eredményváró bulit hirdetett a Szalay utcába, így valószínűleg nem csak a sztrájkbizottság lesz jelen az eseményen.

A kormány már jelezte a béremelés szándékát egy októberi Kormányinfón, ahol Gulyás Gergely az uniós pénzek utáni béremelés tervéről beszélt.

Gosztonyi Gábor szerint ezt nem a Kormányinfón kell ismertetni, hanem azért van a sztrájkbizottság, hogy a megbeszélések ott folyjanak és "ne Kormányinfón üzengessen nekünk a másik fél." A gördülő sztrájkot csak akkor függesztik fel, ha mind a négy követelésükre érdemi válaszokat kapnak, mert "a parasztvakítással és a megfélemlítéssel egybekötött ígérgetésekből nagyon elege van már az oktatásban dolgozóknak".

A gördülő sztrájk befejezésének másik feltétele egy kormánybiztos kinevezése, akivel az oktatás egyéb problémáiról is tárgyalni lehet. Gosztonyi Gábor szerint a sztrájkbizottság kibővülhet civil szervezetekkel, pedagógus kamarával, lehetne tárgyalni egy modern pedagógusképzésről, új bértábláról, a diákok munkateher-csökkentéséről, illetve a 21. századi nemzeti alaptanterv kidolgozásáról.

Amennyiben nem születne megállapodás, a következő országos sztrájkot november 18-án, pénteken tartják, november 22-én, a magyar közoktatás napján pedig demokrácia órákat terveznek tartani a diákoknak az iskolán belül. November 26-án pedig a nemzet főterére hívják "azokat az aggódó állampolgárokat, akik szerint elég ebből az oktatási ámokfutásból, amit ez a kormány tart, és a nemzet főterén egy valódi nemzeti konzultációt fogunk tartani az oktatásról" – jelentette ki a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
PSZ: elegünk van a megfélemlítésből és az ígérgetésekből
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást