Nyitókép: Faludi Imre

Minden gomba ehető, de van, amelyik csak egyszer

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2022. október 30. 11:11
A Pilisben több ízletes gombafaj van, de nem mindegy, milyen és mennyi gombával rakjuk tele kosarunkat – a Pilisi Parkerdő szóvivője nyilatkozott az InfoRádióban.

"Amikor beköszöntöttek az őszi esők, akkor tényleg gombamód szaporodtak a gombák az erdeinkben" – fogalmazott a Pilisi Parkerdő szóvivője, Mészáros Péter. A Pilisben leginkább az ízletes vargánya és rizike van jelen, de bőven találni őzlábgombát, a fenyvesekben pedig a fenyőpereszke nő.

Ugyanakkor nemcsak a gombák, hanem a gombászok száma is gyarapodott.

"A Pilisi Parkerdő területén, akárcsak az ország más erdeiben, maximum fejenként két kilogramm szedhető a gombából. Kollégáink megállítják azokat az embereket, akik láthatóan többet is leszedtek" – mondta Mészáros Péter. Ugyanis aki nem csak saját célra szed, az már gyűjtési tevékenységnek minősül. Ha valaki tömegesen szeretne gyűjteni, akkor az erdőgazdálkodóhoz kell fordulnia engedélyért.

A szakember szerint akik a Pilisben gombásznak, azok általában már rendelkeznek valamilyen ismerettel, és ritkán van olyan társaság, amelyik "tücsköt-bogarat összeszed" az erdőben. Azt tanácsolta, hogy mielőtt bárki gombát fogyasztana, vizsgáltassa meg szakemberrel. Megjegyezte: itt azért fény derül arra is, ha valaki védett gombát szedett le, de a mérgező gombákra is ügyelni kell.

A mesékben is gyakran ábrázolt, piros kalapos, fehér pettyes légyölő galócát könnyen felismerhetjük, ám a gyilkos galócát már nehezebb.

Fontos ellenőrizni, hogy milyen gombafajt szedünk le, aminek meghatározásához már mobilapplikációban is van lehetőség,

de erre léteznek külön gombásztanfolyamok is.

Gombaszakellenőröket a vásárcsarnokokban, piacokon érdemes keresni. A szakellenőrök listája a Pest Megyei Kormányhivatal honlapján érhető el. A piaconline.hu oldalon pedig az is fenn van, hol és mikor van gombavizsgálat a Fővárosi Önkormányzat Csarnok- és Piaci Igazgatósága által üzemeltetett piacokon. A gombavizsgálat és a szaktanácsadás ingyenes.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Minden gomba ehető, de van, amelyik csak egyszer
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást