Nyitókép: Pixabay.com

Ovisok kapnak levelet szüleik válása ügyében Magyarországon

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2022. október 13. 10:58
Egyre több óvodás és kisiskolás korú gyermek kap levelet a bíróságoktól, hogy mondja el véleményét a vele kapcsolatos gyermekelhelyezési perben - mondta az InfoRádiónak a Szépen Válj El Válásközpont. A tanácsadó iroda szakértői szerint az új gyakorlat egy uniós irányelv miatti törvénymódosítás eredménye, a jogszabály betartása azonban komoly traumát, érzelmi sérüléseket is okozhat a gyerekeknek. 

"Kedves XY! Én Alfa Béta vagyok, a Budai Központi Kerületi Bíróság bírája. Az én feladatom, hogy döntsek a szüleid házasságának felbontásáról, és arról, hogy mennyi időt töltsetek a szüleitekkel. Ha meg akarod osztani velem a véleményed, kérlek, gyere el a Budai Központi Kerületi Bíróságra, amit nekem elmondasz, azt én a szüleiddel és az őket képviselő ügyvédekkel meg kell, hogy osszam" - a Szépen Válj El válásközpont alapítója egy olyan idézésből olvasott részletet, amit egy óvodáskorú gyermek szülei válóperével kapcsolatban kapott.

Galambos Balázs azt mondja:

az utóbbi hetekben egyre több óvodás korú kisgyerek is kapott levelet, hogy nyilatkozzon a vele kapcsolatos gyermekelhelyezési ügyben.

A korábbi gyakorlat szerint csak ritkán, nagyon konfliktusos esetekben hallgattak meg gyerekeket, akkor is csak nagyobbakat.

A tanácsadással és a válások kulturált lebonyolításával foglalkozó iroda alapítója úgy látja: az új bírói gyakorlat káros a gyerekek érzelmi fejlődésére, a velük kapcsolatban álló szülők is felháborodtak.

"Érdemes abba belegondolni, hogy milyen, amikor egy 7 éves, iskolakezdő gyerek kap egy ilyen levelet. Neki már eleve hatalmas sokk, hogy válnak a szülei; ő ott le van ültetve, meg van kérdezve, hogy apa vagy anya, melyikkel akar többet lenni, ami már eleve lojalitáskonfliktust okoz, hatalmas stresszhelyzet, elképzelhetetlen, hogy miután a szülőknek felolvassák a gyerek nyilatkozatát, hogy ne romoljon a gyerek viszonya valamelyik szülővel. Beláthatatlanok lehetnek a következmények."

Az új bírói gyakorlat egy augusztustól hatályos törvénymódosítás eredménye. Egy uniós irányelv miatt változott a Polgári törvénykönyv vonatkozó szakasza, ez pedig előírja, hogy a gyermekelhelyezési per során "a bíróságnak értesítenie kell az ítélőképessége birtokában lévő gyermeket a nyilatkozattétel lehetőségéről", azaz lehetőséget kell biztosítani arra, hogy elmondja véleményét az ügyben.

"Ezzel simán lehet egy gyermeket traumatizálni" - Herkules Mónika, a Szépen Válj El Válásközpont válási tanácsadója szerint bár a törekvés előremutató, számos buktatók is rejt magában: felmerül, hogy érti-e egyáltalán a helyzetet a gyerek, de egy ilyen ügy lehetőséget ad például a szülő manipulációjára, és ha a család vagy akár a bíróság nem megfelelően jár el, komoly bűntudatot, élethosszig tartó lelki sérüléseket okozhat a kicsiknek.

"Elvárható-e egy bírótól egy olyan fajta gyermekpszichológusi tudás, háttér, hogy ő hogyan is kérdezze meg jól akár az óvodáskorú gyereket, hogy ne traumatizálja.

Nagyon üdvözölnék egy olyan eljárásmenetet, amelyben kötelezően részt vesz egy gyermekpszichológus, és mondjuk ő kérdezné a gyereket."

A válási tanácsadó kiemelte: a szakítás mellett döntő magyar házaspárok nagy része gyermekei 7 éves koráig elválik, így ha tömeges lesz az új bírói gyakorlat, akkor az rengeteg óvódáskorú gyermeket érinthet.

Az ilyen idézésekben érintett Fővárosi Törvényszék péntekre ígért nyilatkozatot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Óvodáskorúakat is beidéznek a gyermekelhelyezési pereknél
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást