Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

LMBTQ képviselői csoport alakult a Parlamentben

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2022. október 12. 14:26
Sokszínű Magyarországért néven öt frakció 21 ellenzéki országgyűlési képviselője hozta létre. 

Sokszínű Magyarországért néven LMBTQ frakcióközi csoportot alakított 21 ellenzéki országgyűlési képviselő.

Magyarországon veszélyben vannak az emberi jogok és a szabadságjogok – vezette fel bejelentését Bedő Dávid a Momentum országgyűlési képviselője.

„Örömmel jelentjük be, hogy a nemzetközi coming out day-en megalakul az ország első frakcióközi csoportja, amely az LMBTQ-kérdésekkel foglalkozik. A csoport szorosan együttműködik a civil társadalom és a civil szféra több szereplőjével. Mi azt gondoljuk, hogy ez példamutató dolog, mert az elmúlt években egyre inkább kiveszni látszik ez a politikából” – mondta az ellenzéki honatya.

A Sokszínű Magyarországért elnevezésű LMBTQ frakcióközi csoportot öt ellenzéki párt 21 képviselője hozta létre – tette hozzá Bedő Dávid.

„Az a célunk, hogy Magyarországon olyan társadalomért dolgozzunk, ahol az LMBTQ embereket nem különböztetik meg, nem nyomják el, nem történik ellenük erőszakos cselekedet sem, és szabadon élhetnek a csoport tagjai ebben az országban. Szeretnénk a csoportban képviselt emberek hangját felerősíteni és bevinni az ügyeiket a Parlamentbe” – szögezte le Bedő Dávid.

A momentumos képviselő azt írta Facebook-oldalán, hogy a csoport megalakítása után rengeteg gyűlölködő üzenetet kapott még ellenzéki szimpatizánsoktól is, akik úgy vélik, hogy a melegek hátrányos megkülönböztetésénél jelenleg sokkal nagyobb problémák vannak az országban, ezért inkább azokra kellene koncentrálni.

„A politika nem arról szól, hogy mindig csak és kizárólag a többség problémájával foglalkozunk. Van ebben az országban több százezer ember, akiket napi szinten ér megkülönböztetés vagy atrocitás szexuális orientációja vagy nemi identitása miatt, nekik igenis óriási probléma és biztos vagyok benne, hogy sokan közülük nagyon is értékelik a mai kiállást” – olvasható Bedő Dávid közleményében.

A képviselői csoport nem tévesztendő össze a képviselőcsoporttal, vagyis a frakcióval. A képviselői csoport megalakítását a házszabály 6. §-a teszi lehetővé, leszögezve, hogy a csoport nem minősül frakciónak, tehát nincs semmilyen joga arra, amire egy frakciónak van.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
LMBTQ képviselői csoport alakult a Parlamentben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást