Nyitókép: Pixabay.com

A számítógép-használaton is spórol egy zuglói informatikus iskola

Infostart
2022. október 6. 16:05
De „szigorúan tilos” lesz az iskolákban tölteni a mobiltelefonokat és a saját laptopok használatára sem lesz lehetőség a spórolás jegyében.

A 444.hu információi szerint a zuglói Wesselényi Miklós Műszaki Technikum egyik osztályfőnöke levélben értesítette a tanulókat és azok szüleit, hogy miután legalább 25 százalékkal kell csökkenteni az energiafogyasztást – aminek betartását rendszeresen ellenőrzik majd –, a továbbiakban nem lehet „feleslegesen” használni a lámpákat, "szigorúan tilos” lesz az iskolákban tölteni a mobiltelefonokat és a saját laptopok használatára sem lesz lehetőség.

Egy másik, a tanároknak címzett levél tanulsága szerint az intézményben korlátozzák a tanáriban a hűtőszekrények használatát, a nyomtatók és egyéb elektronikai eszközök használatát is, gondolva itt a projektorok és számítógépekre. Idézzük: az „informatikaórán minimális gyakorlati foglalkozást kell tartani a gépek fogyasztása miatt”. Állítólag, ha nem jön össze az energiafogyasztás 25 százalékos csökkentése, "további szankciók” várhatók.

A fentieken túl azt kérik a diákoktól, „mindenki öltözzön fel jól, lehetőleg rétegesen”, illetve vigyenek magukkal „ülőpárnát, plédet”, hogy „ne fagyjanak oda a székhez”, mert „a fűtési időszakban az első órán még hideg lehet”, miután nem indul be azonnal a fűtés, „az utolsó órán pedig már hideg”, mert már korábban leállítják a fűtést, „mivel a tanítás befejeztével az iskola épületét el kell hagyni”. (A fenntartó ebben az iskolában is 18 fokos hőmérsékletet írt elő.)

Hasonló energiatakarékossági intézkedések bevezetéséről döntött nemrégiben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, ami korábban már jelezte: a spórolás jegyében december 17-től február 11-ig az NKE kollégiumai többségében zárva lesznek, sőt, január 9-ig az egyetemi épületek zöme is.

Rektori utasítás alapján „saját használatú informatikai, kommunikációs eszközt”, vagyis laptopot és telefont sem szabad tölteni az intézményben. Továbbá – mások mellett – este 9-kor lekapcsolják a dísz- és arculati világítást, leszerelik a meleg levegős kézszárítókat, felére csökkentik a világítótestek számát. A dolgozóknak minden nap végén áramtalanítani kell az összes eszközt.

Az összes épületben maximum 18 fokra lehet felfűteni, kivételt csak az uszoda és az egészségügyi helyiségek jelentenek.