Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Tiago Petinga

Rusvai Miklós: A kolera egyes helyeken folyamatos veszélyt jelent

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2022. október 4. 09:56
Az Egészségügyi Világszervezet pénteki közlése szerint 26 országból jelentettek járványkitöréseket, és a halálos áldozatok száma emelkedett. Rusvai Miklós emlékeztetett: Európából eltűnt a baktérium, de Ukrajnában jelen van, a háború miatt koleraveszély is volt.

Idén nőtt a kolerás megbetegedések száma, különösen a szegényebb országokban és a háború sújtotta térségekben. Rusvai Miklós víruskutató szerint a betegséget okozó baktérium jelenléte olyan, folyamatos problémát jelent bizonyos országokban, mint nálunk a szalmonella. Ez azt jelenti, hogy állandóan jelen van és bizonyos körülmények között felüti a fejét.

Ez történt most Haitiban, ahol három év után először jelentettek kolera miatti halálozást október elején. Az ország egészségügyi minisztere szerint a kór gyorsan terjedhet, ami aggodalomra ad okot, különösen az egy évtizede csaknem tízezer ember halálát okozó járvány emlékét felidézve. Az üzemanyaghiány és a régóta tartó tüntetések miatt országszerte megszűntek az alapvető szolgáltatások, köztük az orvosi ellátás és az ivóvíz-szolgáltatás, melyek a kolera megfékezésében és a betegek megmentésében kulcsfontosságúak.

A Haitin tapasztalt kitöréssel kapcsolatban Rusvai Miklós az InfoRádióban elmondta: a baktériumot az országba a 2013-as földrengés idején hurcolták be valószínűleg a nepáli rendfenntartó alakulatok, és azóta fordul elő - főleg olyankor, amikor az egészséges és tiszta ivóvízzel való ellátás veszélyben van.

Igaz ugyanakkor az is, hogy bizonyos országokban a kolera teljesen eltűnt. Európában például az utolsó nagy járványok a múlt században, az 1900-as évek második felében voltak. Az utóbbi időben

hozzánk legközelebb a kolera Ukrajnában fordult elő: hat nagy járvány volt az országban az 1980-as évek óta.

Ennek az évezrednek az elején a Fekete-tenger északi partvidékén, Mariupol és Melitopol környékén voltak lokális kolerajárványok több halálesettel. Ezért kongatta a vészharangot Mariupol polgármestere, amikor az ostrom idején az ivóvízellátás zavart szenvedett a városban. Akkor kitörhetett volna egy kolerajárvány, ez valóban egy reális veszély volt abban az időben - mondta a víruskutató. Mindezzel együtt a betegség elsősorban délkelet-ázsiai országokban jellemző.

Az Egészségügyi Világszervezet pár nappal ezelőtt azt jelentette, hogy 26 országban van kolerajárvány. Ezzel kapcsolatban Rusvai Miklós elmagyarázta: a kolera kifejezetten emésztőszervi fertőzést okoz, és úgynevezett orofekális módon terjed, vagyis

az emberi széklettel fertőzött ivóvíz vagy élelmiszer viszi tovább a fertőzést.

Ez az oka annak, hogy elsősorban a tiszta ivóvízzel, illetve a személyi higiénia fokozásával, rendszeres kézmosással lehet küzdeni ellene. Amennyiben ezek nem biztosítottak (például háború, földrengés vagy más természeti katasztrófa miatt), akkor a fertőzött területeken fellángolhat a kolera. Ha a higiéniás feltételek biztosítottak, akkor a környezetben ott maradhat, de betegséget nem fog okozni.

A kolera egyébként nagyon erős hasmenéssel és erős hányással jár, ami miatt a beteg előbb-utóbb annyira kiszárad, hogy meghal.

(A nyitóképen: A Portugál Vöröskereszt munkatársai az ENSZ gyermekvédelmi alapja, az UNICEF által az Idai ciklon károsultjainak felállított egészségügyi központban, a mozambiki Beira nagyvárosban 2019. március 28-án, két héttel a ciklon elvonulása után. Az ivóvíz hiánya miatt kolerajárvány alakult ki.)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kolerajárvány - Rusvai Miklós
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást