Nyitókép: Pixabay

Hajnalban tüntetés kezdődött a budai Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt

Infostart
2022. október 3. 08:45
Az egyik elbocsátott pedagógus hétfőn is bemegy tanítani.

A Telex tudósítása szerint pedagóguspárti tüntetés kezdődött hétfő hajnalban a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt, "Ne rúgjátok ki a tanárainkat!" felszólítással.

A demonstrációt a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom szervezte.

A részt vevőket arra kérték, hogy hozzanak magukkal kockás szalagot, az elbocsátott tanárok visszavételét követelik a tankerülettől.

A tudósítás szerint már a reggel 7.30-as kezdés előtt százak várakoztak az iskola előtt.

Az eseményre több ismert politikus is kiment, többek között ott volt Soproni Tamás, a kerület momentumos polgármestere, Pikó András, VIII. kerületi polgármester, Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője és Karácsony Gergely, főpolgármester is.

Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára azt mondta: olyan lelkiállapotban van, hogy nem készült beszéddel. Ő még nem vette át a levelét, amiben valószínűleg a felmondása van. Azt mondta: ő be fog menni ma tanítani, mert "mi tanárok vagyunk, és tanárok is maradunk, ezt nem lehet tőlünk elvenni, az állásunkat igen".

Hozzátette: hétfőn délután háromkor több kollégája el fog menni a Belügyminisztériumhoz a követeléseikkel. A tömeg ezután elénekelte a „Bella Ciao” és a „Mi vagyunk a Grund!” című dalt, ami a pedagógus-tiltakozások „himnusza” lett.

Már pénteken több százan tiltakoztak a Kölcsey előtt.

A tankerületek már korábban is jelezték, hogy szerintük a gyerekek tanulni járnak az iskolába, az órák elmaradása viszont korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését. Minden tanár, aki részt vesz a polgári engedetlenségben, kirúgással fenyegető levelet kap a tankerületektől.