Nyitókép: Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

Nemzeti energiacsúcs: egy ellenzéki párt beállt az önkormányzati kezdeményezés mellé

Infostart / MTI
2022. szeptember 17. 15:06
Méghozzá „teljes mellszélességgel”.

A Momentum Mozgalom teljes mellszélességgel támogatja a nemzeti energiacsúcs összehívását, amelyet Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnöknél.

Az ellenzéki párt közleményében azt írta, a nemzeti energiacsúcsra felhívó kezdeményezés azért született, mert az önkormányzatok növekvő energiaköltségei miatt országszerte veszélybe kerültek olyan önkormányzati szolgáltatások, mint a közvilágítás, a távfűtés, a hulladékszállítás, az önkormányzati épületek és létesítmények üzemeltetése.

A Momentum indokoltnak tartja, hogy mielőbb összehívják a nemzeti energiacsúcsot a kormány képviselőivel, az energiaellátásért, az energia-szolgáltatásért, kereskedelemért felelős valamennyi állami és piaci szereplővel, az önkormányzati érdekszövetségekkel, valamint a Magyar Tudományos Akadémia képviselőivel.

Továbbá a Momentum egyetért azzal is, hogy az önkormányzatok energiabeszerzéseire – az alapvető közszolgáltatások biztonságos működtetéséért –

a kormány a benzinhez és egyes élelmiszerekhez hasonlóan vezessen be "ársapkát" 2023 áprilisáig, a fűtési szezon végéig.

A kialakult helyzetben csak közösen, összefogással találhatunk megoldást az energiaválság jelentette kihívásokra - írta az ellenzéki párt a közleményben.