Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Békássy Szabolcs: érkezik az új Covid-oltás, "apró betűvel"

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2022. szeptember 8. 06:00
A napokban érkező vakcina nem adható bárkinek, és csak ismétlőoltásként alkalmazható – mondta az országos kollegiális vezető háziorvos.

Megérkezett Magyarországra a Covid-19 elleni kétkomponensű oltás. Az országos kollegiális vezető háziorvos, Békássy Szabolcs az InfoRádióban kifejtette, ez hasonló technológiával készült, mint amit már eddig is használtak, viszont az mRNS vakcina a korábbi hatóanyagon túl az omikron BA.1 variáns elleni hatóanyagot is tartalmazza egy oltóanyagban. A kiszerelés változhat, de az oltás technológiájában lényegében nem lesz különbség.

"Ez a vakcina alapimmunizálásra nem használható" – emelte ki a Háziorvosok Online Szervezetét alapító orvos.

Az új típusú védőoltásokat jellemzően ismétlőoltásként adják majd azoknak a pácienseinknek, akik ezt igénylik, de csak az alapimmunizálást követően, a harmadik, negyedik, illetve most már ötödik oltásként lesz felvehető ez az oltóanyag.

"Nagy rohamra sajnos most sem készülünk, hiszen az oltási hajlandóság jelentősen visszaesett az elmúlt hónapokban.

Ennek oka az lehet, hogy a járvány intenzitása lényegesen lecsökkent, ezért az emberek kevésbé érzik magukat veszélyeztetettnek a koronavírus-fertőzés szempontjából" – mondta Békássy Szabolcs.

A koronavírus ellen beoltottak száma a szerdai adatok szerint 6 416 883, közülük 6 203 090-en a második, 3 895 295-en a harmadik, 337 097-en pedig már negyedik oltásukat is megkapták. Az országos kollegiális vezető háziorvos szerint azok, akik még nem kaptak ismétlőoltást, az őszi szezonban potenciális veszélynek vannak kitéve.

"Mi, háziorvosok azt javasoljuk, hogy azok esetében, akik az alapimmunizálásban már nagyon rég részesültek, illetve a harmadik ismétlőoltásra is már több hónappal ezelőtt került sor,

mindenféleképpen indokolt az őszi időszakban egy ismétlőoltás felvétele"

– mondta a szakember, és hozzátette, az őszi időszakban az influenza elleni védőoltásoknak is nagy a jelentősége, a vakcinák megérkezésére szintén hónapokon belül számítani kell.

Az oltások felvétele továbbra is a kockázati csoportokba tartozók számára bír nagy jelentőséggel – tette hozzá Békássy Szabolcs.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Békássy Szabolcs: érkezik az új Covid-oltás, nagy roham mégsem lesz
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást