Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

A rezsiszabályok miatt kérésekkel álltak elő a nyugdíjasok

Infostart
2022. augusztus 1. 12:52
Augusztus 1-jével életbe léptek a rezsicsökkentés új szabályai, vagyis hogy csak az átlagfogyasztásig jár a csökkentett összegű áram és földgáz, afölött piaci árat kell fizetni.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet) közleményt adott ki, amelyben - sok százezer kisnyugdíjas érdekében - a rezsiemelés elhalasztását követeli a kormánytól. A szervezet azt is elvárja, hogy a kormány ne a fogyasztást, hanem rászorultság alapján a családokat és háztartásokat támogassa.

Konkrétan azt kérik, hogy a rezsiemelésre ne augusztus 1-től, hanem legkorábban október 1-től kerüljön sor. A kompenzációs eszközöket szerintük úgy kell meghatározni, hogy azok ne a fogyasztást, hanem rászorultsági alapon a fogyasztót támogassák. A kihirdetett kormányrendelet szerint ugyanis a kedvezmények alanyai a fogyasztási helyek és nem a háztartások, a családok.

Úgy vélik, nem egyik napról a másikra hétszeresére kell emelni az energiaárakat, hanem energetikai szakemberek bevonásával kell egy hosszú távon is alkalmazható árrendszert kialakítani. Ezzel együtt pedig szükséges létrehozni egy olyan szociális ellátási formát, amellyel biztosítható a lakhatáshoz való alapvető állampolgári jog - teszik hozzá.

Azt javasolják, hogy a család létszámának és jövedelmének alapul vételével határozzák meg a támogatottak körét. Ez lehetővé tenné, hogy ne csak a gázzal vagy villannyal fűtő családok kapjanak támogatást, ami azért is fontos, mert éppen az alacsony jövedelmű családok, így idős emberek közül százezrek fával vagy szénnel fűtenek; a szén ára 15,4 százalékkal, a tűzifáé 10,5 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Elvárja a közlemény szerint a szervezet a kormánytól, hogy

  • szakemberek bevonásával készítsen az adott körülményeket figyelembe vevő, a társadalom egészére kiterjedő felelősségvállalást tükröző, realitáson alapuló javaslatot az energiaárak alakítására,
  • és hozzon intézkedéseket a lakások energetikai korszerűsítésének ösztönzésére és anyagi támogatására.

A kormánynak olyan konstrukció kidolgozását javasolják, amelyben a vissza nem téríntendő támogatás mellett kedvezményes kamatozású hitel vehető igénybe, és annak törlesztésére az energiaköltség-megtakarítás nyújthat fedezetet.