Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor

Az MNB legfőbb céljairól beszélt Kardkovács Kolos

Infostart
2022. július 11. 16:40
A Monetáris Tanács újraválasztás előtt álló tagja szerint a gazdaság nincs túlfűtve, az ársapkák pedig maradhatnak még egy darabig.

Kardkovács Kolos a parlament gazdasági bizottsága előtt arról beszélt, hogy ugyanazt a négy alapelvet szeretné a következő hat évben is követni, mint eddig - írja a Vg.hu.

Az első az infláció elleni küzdelem, a második a monetáris és a fiskális politika összehangolása, míg a harmadik az, hogy a Nemzeti Bank eszközeivel segítse az emberek széles körét érintő kérdések megoldását. A negydik elvként a haza devitzatartalék kezelését említette, mert az szerinte védelmet nyúthat a külső kihívásokkal szemben is.

A Fidesz-KDNP jelöltje egy kérdésre válaszolva azt hangoztatta, hogy a gazdaság nincs túlfűtve, a növekedést szolgáló intézkedésekre az ország felzárkóztatása miatt volt szükség, de ezzel együtt egy fenntartható növekedési pályára kell állítani a hazai gazdaságot. Szerinte Magyarországon ugyan most kiugróan magas az infláció, de ez világjelenség. Mivel pedig a szomszédban háború dúl, amiből következik az energiaárak megemelkedése, indokolt háborús inflációról beszélni.

Elmondása szerint Magyarországnak valóban vannak sérülékenységi pontjai (például a külkereskedelmi mérleg hiánya, az államadósság, valamint a költségvetési hiány), a fiskális politikának pedig tennie kell e hiányok csökkentéséért.

A forint gyengüléséről szólva azt mondta, az MNB-nek nincs árfolyamcélja, de nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a hatást, amit a gyenge forint a pénzromlás erősödésére gyakorol.

Az ATV.hu idézi, a jogász-közgazdász egyetértett Nagy Márton gazdasági miniszterrel abban, hogy előbb-utóbb ki kell vezetni az árstopokat, de csak akkor, ha annak már nem lesz inlfációgerjesztő hatása.

A parlament gazdasági bizottsága 12 kormánypárti igen és hat ellenzéki nem szavazattal Kardkovács Kolos újraválasztását támogatta az MNB Monetáris Tanácsába.