Nyitókép: smolaw11/Getty Images

Helyreállítási alap: 4 témában elfogadta Brüsszel javaslatát a kormány

Infostart
2022. július 7. 12:54
Haladás történt a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós alappal kapcsolatos tárgyalásokban. Az egyik feltétel az energiafüggetlenség növelése, ezzel kapcsolatban több bejelentés is érkezett Gulyás Gergelytől.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón ismertette, hogy a kormány a múlt héten válaszolt az Európai Bizottság javaslataira, és négy fontos kérdésben elfogadta azokat.

A Kormányinfón elhangzottak szerint:

  • Magyarország csökkenti nemcsak az uniós közbeszerzéseknél, hanem a magyarországiaknál is az egyszereplős tenderek arányát, 15 százalékra.
  • Korrupciós büntetőügyekben is lesz helye bírósági jogorvoslatnak, erre konkrét normaszöveget is javasolt a magyar fél.
  • A kormányzati jogalkotást megelőzően lesz idő társadalmi konzultációra. A speciális gyors jogalkotás arányát csökkentik.
  • Magyarországnak a helyreállítási alap jelentős részét a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére kell fordítania. Jövő év augusztusáig van idő a hitel lehívására is a támogatáson kívül, ezen összeget is az energiafüggetlenség elérésére kell költeni.

Gulyás Gergely elmondása szerint a cél az, hogy a magyar költségvetés továbbra is kiegyensúlyozott, megbízható legyen, illetve hogy az Európai Bizottság javaslatainak elfogadása után a lehető leggyorsabban megállapodjanak.

Mint mondta, informális, kedvező visszajelzéseket kaptak minderre az Európai Bizottság részéről, de megállapodás a helyreállítási tervről legkorábban ősszel lehet.

Az energiafüggetlenséggel kapcsolatban Gulyás Gergely bejelentette, hogy

  • tervben van a Mátrai Hőerőmű jelenleg nem működő turbináinak beindítása.
  • gázturbinás erőművet tervez építeni a kormány (három darabot, egyenként 500 mWh kapacitással).
  • kezdeményezik Paks 1 üzemidejének meghosszabbítását.
  • megemelik az ország saját földgázkitermelésének mennyiségét, például a mostani árak mellett már megérheti az amúgy költséges palagázt kitermelni Makón; hazánk energiaszükséglete 8-9 milliárd köbméter földgáz.
  • gyorsítja a kormány a naperőmű-kapacitások bővítését, a jelenlegi 3 gigawatt kapacitást másfél év alatt - 2023 végére - 6 gigawattra növelnék.