Nyitókép: Uwe Umstaetter/Getty Images

A magas infláció velejárója: szinte biztos lesz nyugdíjemelés novemberben

Infostart
2022. július 3. 18:25
A szakértő legalább 3,7 százalékos újabb visszamenőleges korrekcióval kalkulál.

A napokban kapják kézhez az érintettek a magasabb infláció miatti nyugdíjkiegészítésüket, visszamenőlegesen is. A héten megjelent friss inflációs előrejelzés viszont azt üzeni: novemberben újabb emelésre számíthatnak a nyugdíjasok – írja a Portfolio.

Júliusban 3,9 százalékos emelés jön egyben visszamenőlegesen hat hónapra a magas infláció miatt, a gazdasági lap Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru News alapítója friss bejegyzése alapján leszögezi, hogy novemberben szinte biztosan újabb korrekció jön, ennek mértéke szeptemberben válhat ismertté.

8,9 százalék az idei teljes nyugdíjemelés eddig, ha az eső nyolc hónap alapján ennél nagyobb infláció jön ki, novemberben újabb emelés következik, ami

az MNB legfrissebb, 12,6 százalékos éves inflációs várakozása alapján 3,7 százalékos, de akár több is lehet.

A szakértő számításai szerint a jelenleg 161 ezer forintos átlagnyugdíj összege 6 ezer forinttal 167 ezer forintra nő, egy összegben pedig 7 x 6 ezer = 42 ezer forint érkezik. A novemberi is visszamenőleges lenne az évre: az 167 ezer forintos átlagnyugdíj novemberre 173.180 forintra nőne, és az első tíz hónapra, valamint a 13. havi nyugdíjra járó visszamenőleges növelés egy összegben 11 x 6180, azaz 67.980 forint lenne.