Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Orbán Viktor is megszólalt Kirill pátriárka ügyében

Infostart / MTI
2022. június 2. 13:37
A kormányfő szerint az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország véleménye Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert, és az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen.

A kormányfő nyilatkozatát sajtófőnöke, Havasi Bertalan ismertette. Eszerint Magyarország természetesen betartja azt a megállapodást, amit az Európai Tanács ülésén az EU állam- és kormányfői kötöttek egymással; ezek a döntések mindenkire kötelezőek.

Orbán Viktor hozzátette: Magyarország álláspontja Kirill pátriárka esetleges szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert az uniós partnerek előtt, az EU-nagykövetek egyeztető fórumán, a COREPER-en az elmúlt hetekben több alkalommal kifejtették.

Az Európai Tanács hétfő-keddi rendkívüli ülésén senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen - zárta nyilatkozatát Orbán Viktor.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a VG érdeklődésére előzőleg azt közölte, a magyar kormány vallásszabadsági okokból nem támogatja Kirill pátriárka szankcionálását.

A tárca szerint Magyarországon a vallásszabadság elvi kérdés, így ellenzi azt a megközelítést, hogy egymás vallási vezetőit szankciós listákra helyezzék.

A magyar álláspont egy pillanatig sem változott és mindvégig tudott volt – tették hozzá.

Csütörtök délután újra megpróbálják

A magyar fellépés miatt az olajembargót is tartalmazó hatodik szankciós nem tudták még elfogadni, ez sújtaná ugyanis vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal Kirill pátriárkát. A BBC úgy tudja, csütörtökön délután újra összeülnek a tagállamok EU-nagykövetei.