Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Romániába visz Novák Katalin második külföldi útja

Infostart
2022. május 18. 07:32
A magyar köztársasági elnök állami szinten várhatóan senkivel nem találkozik.

Gyulafehérvárra látogat szombaton Novák Katalin. Magyarország új köztársasági elnöke a magyar református egység napjának díszvendége lesz, és beszédet mond Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egész alakos szobrának leleplezésén az egykori erdélyi főváros központjában – közölte az Erdélyi Református Egyházkerület sajtószolgálata.

A Népszava az elnöki hivatalnál érdeklődött arról, hogy a köztársasági elnök programjában szerepel-e találkozó Klaus Iohannis román államfővel vagy a román kormány tagjaival, de mint azt írják, lapzártáig nem érkezett válasz. A román államfő hivatalos programjában ennek nincs nyoma, a román média sem adott hírt arról, hogy Bukarestbe várnák Novák Katalint – teszik hozzá.

A lap felidézi, hogy

legutóbb Göncz Árpád köztársasági elnök tett hivatalos látogatást Romániába,

ahol a legnagyobb lélekszámú magyar kisebbség él, román államfő 2009-ben látogatott Budapestre Traian Basescu személyében Sólyom László meghívására.

A Népszava mások mellett megjegyezi, hogy az eljárás, vagyis a magánlátogatás a diplomáciában nem precedens nélküli, de szokványosnak semmiképp nem mondható.