Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Karácsony Gergely szerint nem biztos, hogy jó lett volna a kormányváltás

Infostart
2022. május 18. 13:12
A főpolgármester kíváncsian várja, mi lesz a kormányzati Budapest-fejlesztéssel, kivel kell majd tárgyalnia, együttműködnie Fürjes Balázs után, és mi lesz a feladatmegosztás az ügyben Lázár János és Navracsics Tibor között.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint nem biztos, hogy a választópolgárok rosszul döntöttek, amikor ennek az ellenzéknek nem adtak kormányzati felhatalmazást a kezébe. A politikus a Válasz Online-nak adott nagyinterjújában azt mondta, megvan az ő szerepe is a választási vereségben, de egy ilyen arányú kudarcot nem lehet egyetlen ember nyakába varrni – utalt ezzel arra is, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök Karácsony Gergelyt tette felelőssé azért, hogy a "nyakukra hozta" miniszterelnök-jelöltként Márki-Zay Pétert. Saját miniszterelnök-jelöltségét "kényszeredettnek" nevezte.

A városvezető némileg sajnálja Fürjes Balázs egyéni választási vereségét, mert így a már megindult budapesti fejlesztésekkel ki tudja, mi lesz, milyen lesz a feladatmegosztás Budapest-ügyben Lázár János és Navracsics Tibor között a kormányban.

"A várostól elvontak már, amit tudtak, ezt már nem érdemes fokoznia a Fidesznek. A saját érdekük is az, hogy erről az útról lekanyarodjanak. A magyar GDP 38 százalékát termeli meg a főváros.

Csak a hozzánk irányuló nemzetközi turizmus a magyar GDP 5 százaléka. A Magyar Falu Programot is nagy részben ebből fedezi a kormány. Márpedig ez a bevétel akkor nő, ha a város fejlődik" - mutatott rá.

A városligeti építkezések terén Karácsony Gergely szerint Orbán Viktor miniszterelnök szembemegy korábbi ígéreteivel; ebben az ügyben látja, jogilag nincs mozgástere, politikailag viszont van.

Az ellenzéket "irgalmatlanul elitistának" tartja, amely intézményekről, struktúrákról és makroügyekről beszél állandóan. "Nem arról, hogy a faluban nincs orvos, hanem arról, hogy nincs egészségügyi minisztérium."

Beszélt a rakpart lezárásáról is, amely szerinte inkább megnyitás a gyalogos- és a kerékpáros-forgalom előtt, ígérete betartása.