Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Stummer János: fabatkát sem ért a jó minőségű helyi politika az országos trendek miatt

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2022. május 10. 15:13
Új pártot vagy politikai mozgalmat nem akar alapítani a Jobbik Magyarországért Mozgalomból kilépett Stummer János - mondta a politikus az Inforádiónak. Az egykori ellenzéki képviselő azt mondta: közügyekkel azonban továbbra is foglalkozik majd. Stummert a hétvégi pártelnökválasztáson győzte le Jakba Péter.

Stummer János szavai szerint az április 3-i országgyűlési választáskor világossá vált számára, hogy ha az országos politikai konstrukció és kommunikáció nem támasztja meg az egyébként jó minőségű helyi politikát – dolgozzanak is érte bármennyit – az fabatkát sem ér.

Pártelnökjelölti indulásával az volt a célja, hogy egy újfajta politikával, új politikai hozzáállással másfelé terelje a Jobbikot, aminek tizenhárom évig volt a tagja. A szombati tisztújításon a Jobbik küldöttjei azonban nem ezt az utat választották, aminek hatására másnap reggelre megfogalmazódott benne a szakítás – magyarázta Stummer János, aki egyébként Békés megyei 1. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (Békéscsaba) indult, amit végül Herczeg Tamás (Fidesz–KDNP) nyert meg.

A korábbi képviselő hangsúlyozta, döntése a kilépésről, nem pedig egy másik pártba történő átlépésről szól, ugyanakkor a közügyek közelében szeretne és fog is maradni. Hogy milyen közösségben folytatja a közéleti szerepét, még nem tudja, az viszont biztos, hogy nem kormánypárti és nem a Mi Hazánkos politikus lesz – emelte ki Stummer János azt is tisztázva, hogy ő maga nem kíván saját pártot, vagy politikai mozgalmat szervezni.

Úgy gondolja, hogy akkor dolgozik jól egy párt, egy politikai közösség, ha hatékonyan, gyorsan és a legpontosabban tud reagálni azokra a társadalmi folyamatokra, a közgondolkodás különböző irányaira, amelyek adott pillanatban meghatározzák a mindennapokat. Stummer János szerint a Jobbik sokáig kiválóan felismerte a rezgéseket a társadalomban, de ezt a fajta képességét elveszítette az utóbbi időben.

Végül hozzátette, hogy Békés megyében pontosan a válságközeli politizálást hozták vissza az utóbbi években, így jól tudtak reagálni a helyi közösség ügyeire, aminek volt is, lett is politikai támogatottsága. Más kérdés, hogy végül az országos trendek és folyamatok miatt ez nem eredményezett választási győzelmet – jegyezte meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Stummer János: fabatkát sem ért a jó minőségű helyi politika az országos trendek miatt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást