Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Márki-Zay Péter erős eszközhöz nyúlt, miután nem váltották le az alpolgármesterét

Infostart / MTI
2022. április 28. 16:40
A polgármester indítványozta az MSZP-s Kis Andrea felmentését, de nem szavazta meg azt Hódmezővásárhely közgyűlése, erre a polgármester elvonta a feladatköreit, ezzel pedig a fizetése is nagyot esett.

Mint délelőtt az Infostart is megírta Márki-Zay Péter polgármester javaslatot tett Hódmezővásárhely MSZP-s főállású alpolgármestere, Kis Andrea leváltására a város csütörtöki közgyűlésén, ám az indítványt nem támogatta a közgyűlés minősített többsége. Kis Andrea röviden indokolta, miért van nézeteltérésük és egy fideszes reakcióról is beszámoltunk.

A minősített többségét igénylő indítványt a nyolc képviselő helyett csak hét támogatta, hárman nemmel szavaztak (a Fidesz-KDNP képviselői kivonultak a napirend tárgyalásáról).

Márki-Zay Péter a közgyűlés végén a napirendi pontok tárgyalását követően bejelentette, polgármesterként elvonja Kis Andrea feladatköreit.

A képviselők az ülésen tárgyaltak a polgármester és az alpolgármesterek, így Kis Andrea tiszteletdíjának emeléséről is. Márki-Zay Péter azonban bejelentette, a feladatkörök elvonása miatt az önkormányzati törvénynek megfelelően a szocialista alpolgármester tiszteletdíja az önkormányzati képviselők tiszteletdíjára csökken. Ez a polgármesteri tiszteletdíj 15 százaléka.

Márki-Zay Péter közleménye szerint azért kezdeményezte Kis Andrea alpolgármesteri megbízásának visszavonására és Gyöngyösi Ferenc (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) alpolgármesteri kinevezését, mert a ciklus hátralévő részéhez személyváltoztatásokra van szükség a hivatal vezetésében.

A polgármester kifejtette, ezt

a lépést a hivatalban és a vásárhelyi politikai közösségben régóta fennálló feszültség indokolta, de a közös választási siker érdekében a döntést április 3-a utánra halasztották.

Úgy fogalmazott, Kis Andrea pártjának, az MSZP-nek az indítványhoz semmi köze, a kormányzati visszaélések elleni küzdelem továbbra is közös cél.

A polgármester közölte, a döntéstől függetlenül Gyöngyösi Ferenc külön juttatás nélkül is segítséget nyújt a város vezetésében.

Márki-Zay Péter leszögezte, a következő két és fél évben a vásárhelyieknek tett választási ígéretei betartására fog törekedni, amihez hivatali beosztástól függetlenül továbbra is mindenkinek a segítségére számít.

A Fidesz-KDNP képviselői a közgyűlésen kivonultak a napirend tárgyalásáról, és a titkos szavazáson sem vettek részt. Cseri Tamás (Fidesz-KDNP) ezt azzal indokolta, a városvezetés "egymás közti leszámolásában" nem kívánnak részt venni.

Cseri Tamás a Kis Andrea feladatköreinek megvonását követően újságíróknak úgy fogalmazott, kicsinyes, ostoba és alantas politikai bosszút áll Márki-Zay Péter, méltatlan módon leszámol az egyik olyan szövetségesével, akinek annak idején az első polgármesteri megválasztását köszönhette. Kis Andreának komoly szerepe volt abban, hogy 2018-ban Márki-Zay Péter mögött felsorakozzon valamennyi helyi ellenzéki párt. "A polgármester a politikai bölcsőjét ringató kézbe harap" – mondta a képviselő.