Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Egyhangúlag megszavazta a taxitarifa-emelést a Fővárosi Közgyűlés

Infostart / MTI
2022. április 13. 11:19
Az új viteldíjak május 9-től lesznek érvényesek. Rendkívüli ülésén mások mellett az ukrajnai menekülteket megsegítő intézkedésekről is döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A rendkívüli ülést az indokolta, hogy az országgyűlési választások előtti, március 30-ra tervezett rendes közgyűlési ülést nem hívták össze.

Május 9-től emelkednek a fővárosban a taxis tarifák: az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nő – döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A taxirendelet módosítását egyhangúlag fogadta el a testület. Az elfogadott javaslatban azt írták, hogy a 33 százalékos emelést a legutóbbi díjmegállapítások óta bekövetkezett eddig is jelentős üzemanyagár-emelkedés, valamint a megnövekedett infláció és a minimálbér emelkedése együttesen indokolja.

Karácsony Gergely főpolgármester (b4), Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b3), Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (b2), Gy. Németh Erzsébet (DK) humán területekért felelős főpolgármester-helyettes (b), Számadó Tamás főjegyző (j2) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (j) a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a Városházán 2022. április 13-án. MTI/Illyés Tibor

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes közölte: a tarifaemelés a taxis szervezetek által kezdeményezett egyeztetéseken elért kompromisszumos megoldást tükrözi.

Az orosz agressziót elítélő javaslat is teljes támogatást kapott

Az ukrajnai menekülteket megsegítő intézkedésekről döntött a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) és a költségvetési rendelet módosításával.

Az ukrajnai háború miatt menekülők megsegítéséről szóló, a főpolgármester, Karácsony Gergely által jegyzett előterjesztés elfogadásával a Fővárosi Közgyűlés elítélte az Ukrajnában zajló háborút kirobbantó orosz agressziót és támogatásáról biztosította Beregszászt, Budapest testvérvárosát. A javaslatot egyhangúlag a fogadták el a képviselők.

A testület kiegészítette az önkormányzat önként vállalt feladatait a háború elől menekülők megsegítésével, és ehhez kapcsolódóan a főpolgármester döntési jogosultságát is.

Továbbá módosították a költségvetési rendeletet is a menekültek ellátásával, a testvérváros Beregszász segítésével kapcsolatos feladatok finanszírozására, valamint pontosították az adományok fogadására megnyitott önkormányzati alszámla szabályait. Határoztak arról is, hogy

a menekülteket elszállásoló Menedékház Alapítvány támogatását megemelik tízmillió forinttal.

A közgyűlés döntött arról is, hogy a fővárosi önkormányzat az Ukrajnából érkezettek helyzetének további javítása érdekében együttműködik a Vodafone Magyarország Alapítvánnyal és a Magyarországi Terre des Hommes Alapítvánnyal. Az előbbi tíz hordozható wifi eszközt és tíz, korlátlan adatforgalommal feltöltött SIM kártya határozott időtartamú használatát biztosítja a menekülteknek. Az utóbbi alapítvány pedig különböző szolgáltatásokat biztosít térítésmentesen az Ukrajnát elhagyni kényszerült embereknek.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, eddig több ezer menekültet szállásoltak el, és több mint ötvenezer adag ételt osztottak szét.

További döntések

  • A kiemelkedő városvédő szellemi örökségének tiszteletére a főváros épített vagy természeti örökségének megőrzése érdekében végzett kiemelkedő munkásságot a jövőben Ráday Mihályról elnevezett díjjal fogja honorálni a Fővárosi Önkormányzat.
  • A XI. kerületben, a Feneketlen-tó partján lévő park átnevezésével állítanak emléket Törőcsik Marinak.
  • Több mint 100 értékes budapesti épület kerül védelem alá a fővárosi védettség kiterjesztésével.
  • Drámapályázatot írnak ki Budapest 150. születésnapjának alkalmából
  • A Vérmező megújításának első közzel fogható lépéseként a Budavári Önkormányzat 60 millió forintos támogatásával megvalósulhat a park berendezési tárgyainak, így a padoknak, kukáknak a lecserélése.

Napirend előtt

Napirend előtt Karácsony Gergely főpolgármester közölte: az országgyűlési választáson egyértelmű választói akarat nyilvánult meg, és ez új kereteket szab annak, hogyan tud együttműködni a főváros a kormánnyal. Felvetette,

az, hogy a fővárosban 18-ból 17 választókerületben nyertek, "van-e akkora győzelem, ami a Holdról is látszik, vagy legalább a Karmelita-kolostorból".

Mint mondta, a budapesti választópolgárok és az ország más településein élők nem egyféleképpen ítélték meg, milyen kormányra van szüksége az országnak. Leszögezte: Budapest a nemzet fővárosa, és bár azokat az értékeket képviseli, amelyek "kevésbé kelendőek", nem városállam, nem akar elszakadni, a nemzet fővárosa akar lenni.

Az is világos, hogy

Budapest nem lehet bűnös város,

mert a budapestiek más értékek mellett tettek hitet - fogalmazott, hozzátéve: Budapest "nem is fejőstehén", nem lehet a nemzet fővárosát magára hagyni, mert aki elveszi a forrásait, az "a nemzet egészét támadja".

A főpolgármester arra kérte a megválasztott budapesti képviselőket - akiknek egy része meg is jelent az ülésen -, hogy ne feledkezzenek meg a nemzet fővárosáról, amikor parlamenti munkájukat végzik.

Elmondta: a megválasztott országgyűlési képviselőkkel törvényjavaslatot dolgoznak ki arról, hogyan biztosíthatók a 150. születésnapjára készülő Budapest működéshez szükséges források, és érintenek olyan aktuális ügyeket is, mint a Fudan-törvény hatályon kívül helyezése.

Karácsony Gergely szólt arról, hogy az önkormányzati ciklus felénél tartanak, és büszkék a fejlesztésekre, amelyeket az elmúlt 2,5 évben elértek, "de pénz nélkül senki nem tud csodát tenni". Mint mondta, a költségvetési rendelet elfogadásakor a pisztoly ott volt a halántékuknál, most is ott van, de "még nem húzták meg a ravaszt".

Jelezte: a költségvetésben szerepelnek olyan bevételek, amelyekre mindenképpen szükség van a működőképesség megőrzése érdekében, ilyennek nevezte az iparűzési adó kompenzációját, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány egyes önkormányzatoknak kompenzálja a kieső pénzt, a fővárosnak pedig nem. Szükségesnek nevezte a BKV-nál az energiaár-robbanás miatti 17 milliárd forintos pluszkiadás kompenzációját is.

Karácsony Gergely azt mondta, a fővárostól az elmúlt bő 2,5 évben "csillagászati összegű",

közel 200 milliárd forintos forrást vontak el.

Közölte, a főváros elindítja a 30 milliárdos hitelfelvételi eljárást, ehhez kérte az állam engedélyét. Megjegyezte, a világgazdaság recesszióba kerülhet, "pokoli nehéz 2,5 év következik", akkor is, ha sikerül másfajta partnerséget kialakítani a kormánnyal.

Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP) szerint a magas részvétel egyértelmű és erős felhatalmazást jelent, határozott üzenet a választópolgároktól. Mint mondta, abban nincs semmi meglepő, hogy a fővárosi választókerületek szinte mindegyikében "a Gyurcsány Ferenc által összeterelt, összedrótozott baloldal nyert", ez jellemző a fővárosokra, de - hívta fel a figyelmet - a fővárosban a Fidesz erősödése "több mint szembetűnő", a két párt támogatottsága közötti olló már csak pár százalék.

Szerinte Karácsony Gergelynek el kellene gondolkodnia azon, 2,5 éves szereplése mennyiben járult hozzá a baloldal ilyen mértékű gyengüléséhez és a Fidesz jelentős erősödéséhez. Wintermantel Zsolt hozzátette:

nem sokat segített a fővárosi önkormányzatnak, hogy "Gyurcsány Ferenc és neje feltörölte a főpolgármesterrel a politikai színpadot".

Szerinte Karácsony Gergely minden megmozdulásával lejáratta, nevetségessé tette magát és a főpolgármesteri posztot.

Szerinte a főpolgármester nem tiszteli a budapestieket, nem áll ki a sajtó elé, antidemokratikus a közgyűlés működése, és úgy vélte, Karácsony Gergelynek többet kellene foglalkoznia Budapesttel, "ideje lenne dolgozni". Hozzátette: a baloldal nem érti a valóságot, nem akarja érteni a tényeket, embereket és az igazságot.