Nyitókép: Stipe Majic/Anadolu Agency via Getty Images

Zágrábi drón: nyílt levelet írtak Kövér Lászlónak ellenzéki képviselők

Infostart
2022. március 20. 12:55
Vadai Ágnes (DK), Harangozó Tamás (MSZP) és Lukács László (Jobbik), a Honvédelmi és rendészeti bizottság ellenzéki tagjai nyílt levélben szólították fel Kövér Lászlót, hogy utasítsa Kósa Lajos bizottsági elnököt a Honvédelmi és rendészeti bizottság azonnali összehívására, miután a fideszes politikus a meghirdetett kezdés előtt kevesebb mint 24 órával magyarázat nélkül lemondta az ülést, ahol a lezuhant katonai felderítő drón ügyét tárgyalta volna a bizottság – áll az ellenzéki közleményben.

„Több mint egy hete történt az a példa nélküli incidens, amely során egy Tu-141 szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép behatolt a magyar légtérbe és ott 40 percen keresztül haladt. Ez a 6 tonnás drón végül Zágráb lakott területén zuhant le.

Több mint egy hete azonban a magyar hatóságok azon kívül, hogy észlelték, nyomon követték és ellenőrzés alatt tartották az állítólag robbanószerkezettel is felszerelt eszközt, semmilyen tájékoztatást nem adnak a magyar állampolgároknak.

Több alkalommal kezdeményeztük az illetékes Honvédelmi és rendészeti bizottság összehívását, ám a bizottság elnöke vagy nem hívta össze a bizottsági ülést vagy ha összehívta, akkor azt kevesebb, mint 24 órával az ülés kezdete előtt indoklás nélkül lemondta” – írják a közleményben.

Ezután felhívja a háború veszélyére és a hiteles tájékoztatás fontosságára a figyelmet.

„A Honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke folyamatosan elszabotálja az üléseket – írják. – Joggal vetődik fel, hogy ezt azért teszi, mert a jelenlegi kormány valamit el akar titkolni a magyar polgárok elől és ennek érdekében nem engedik, hogy az Országgyűlés illetékes bizottsága tájékoztatást kapjon.”