Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: előbb erőnk legyen, aztán igazunk

Infostart
2022. március 15. 15:45
"Ebből a háborúból ki kell maradnunk" - mondta a miniszterelnök a Békemenettel érkezett emberáradat előtt március 15-én a Kossuth téren.

A Békemenettel érkezett embersokaság előtt tartotta meg ünnepi beszédét március 15-én a Kossuth téren Orbán Viktor miniszterelnök.

"Külön köszöntöm azokat, akik Kárpátalján vannak most velünk" - kezdte szónoklatát. "Egész jól nézünk ki, talán sohasem néztünk ilyen jól, mint éppen ma" - tette hozzá.

Felidézte, mit üzent az előző Békemenet: "nem oda, Buda! De most már nem oda Pest sem!"

"Megüzentük, hogy mi itt, a jobboldalon nem vagyunk jámbor lúzerek, akik megijednek a befolyásos médiától, Brüsszeltől vagy a még oly gazdag Soros Györgyöktől".

Budapest, 2022. március 15. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Kossuth téren rendezett állami díszünnepségen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, 2022. március 15-én. MTI/Illyés Tibor

Megállapította, áll mind a 106 képviselőjelöltjük Battonyától Nemesmedvesig, tartottak több mint 100 választási gyűlést, 19 nappal a választás előtt szerinte

"jól állnak a csillagok".

"Megmutattuk az erőnket, és ez meghozta az eredményt. Hiába bújt a farkas báránybőrbe, a csalárdság árát most meg kell fizetni.

Az üstökösnek hitt miniszterelnök-jelöltjük mára csak egy földbe csapódott, kihűlt kődarab"

- mondta. "Micsoda szerencsének" nevezte, hogy "most nem ezeknek a kezében van Magyarország kormányrúdja".

Ezt követően hosszasan kritizálta a lengyel jobboldal vezető Donald Tuskot, aki "szétverte saját pártját Brüsszelben", de "régi tanács, soha se akadályozd meg az ellenfeledet abban, hogy hibát kövessen el" - fogalmazott Orbán Viktor.

Azt mondta, "itt vannak a még meg sem született unokáink és dédunokáink", "így van ma együtt Magyarország a nemzet főterén", utalt a március 15-én ünnepelt nemzeti hősökre is.

Ezt követően, mint mondta, "komoly dolgokról" beszélt.

"Mióta létezik közös nemzeti emlékezet, a Kárpát-medence népei egyet akartak: legyen béke, szabadság és egyetértés, így fogalmazták meg 1848-ban. Mindháromhoz ugyanarra van szükségünk:

erőre. Gyenge nemzetnek nem jár a szabadság, legfeljebb hamis gulyás a barakkjába.

Gyenge nép nem tud tető alá hozni semmilyen egyetértést, legfeljebb beletörődhet a sorsába" - fejtegette Orbán Viktor. "A szél mindig az erősek vitorláját dagasztja, mindig őket kedveli a szerencse, és ők érnek révbe."

Mint fogalmazott, 12 éve ezt az erős országot építik.

Budapest, 2022. március 15. A Kossuth téren rendezett állami díszünnepség résztvevői az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, 2022. március 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd

"Ezért támogatjuk a családokat, és ezért hoztunk létre egymillió új munkahelyet, ezért adóztattuk meg a multikat, ezért szálltunk szembe Brüsszellel, és ezért küldtük haza az IMF-et, ezért nem szabad, hogy eltántorítson minket a baloldal április 3-án" - szögezte le.

Szerinte a világ legtalálékonyabb emberei élnek itt, a világ legszebb nyelvét beszélik, és ez a jó szívű emberek országa is, "de ez mind nem elég".

"A szépségből, a nagylelkűségből csak akkor lesz valami, ha előbb erőnk van és aztán igazunk, és nem fordítva".

Az erő pedig - folytatta Orbán Viktor - nem csak izom kérdése: vadkanból is lehet pörköltet csinálni, és bár a medve a szkanderban verhetetlen, lehet karikát fűzni az orrába, az oroszlánnak pedig homokot szórni a szemébe.

"Nem hajlongunk, nem kushadunk, és nem rejtjük véleményünket akkor sem, ha ez nem tetszik másoknak. Nem vágyunk arra, hogy mindenkivel megszerettessük magunkat, mert ez úgyis lehetetlen. Nekünk sem tetszik mindenki" - fejtegette a miniszterelnök. "A ránk dobált kövekből lépcsőt építhetünk magunknak" - tette hozzá. "Soha, de soha nem fogjuk feladni egyetlen percre sem."

Kijelentette, 200 ezerrel több gyerek született, mintha a baloldal maradt volna kormányon, ezen kívül van 1 millióval több magyar állampolgár és ugyanennyivel több munkavállaló, mint 2010-ben.

Szerinte egymásnak adják a kilincset a világ legnagyobb sportrendezvényei, a világ pedig itt ruház be a legnagyobb kulturális fejlesztésekbe.

A háborúról

Ezt követően a háborúról beszélt "a szomszédunkban", abban az országban, "ahol Magyarok százezrei élnek".

Budapest, 2022. március 15. A Kossuth téren rendezett állami díszünnepség résztvevői az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, 2022. március 15-én. MTI/Kovács Tamás

"Minden idők legnagyobb humanitárius segélyprogramját működtetjük. Két évünk ráment, hogy legyőzzünk egy száz éve nem látott világjárványt, és itt van nekünk a baloldal is. A veszélyek korát érjük, nem engedhetjük meg a kapkodást, higgadt döntésekre van szükség."

Szerinte a háborúban akárki győz, "mi rajtavesztünk". Közép-Európa szerinte sakktábla, Magyarország pedig bábu rajta. Ha viszont Magyarország nem elég erős, fel is fogják áldozni. "Túl jól ismerjük a háború természetét" - figyelmeztetett.

"Az a legjobb háború, amit sikerül elkerülni"

- összegzett Orbán Viktor.

Úgy látja, sem az Egyesült Államok, sem Brüsszel nem fog magyar fejjel gondolkodni, ezért az a cél, hogy az ország ne legyen gyalogáldozat. "Ebből a háborúból ki kell maradnunk" - hangoztatta a miniszterelnök. "Se katonát, se fegyvereket nem fogunk küldeni a harcterekre" - szögezte le.

Ezt követően azt mondta, a baloldal elvesztette a józan eszét, holtkórosan beletámolyogna egy véres háborúba, de "ezt nem fogjuk megengedni".

Ezt követően gratulált az államfőnek megválasztott Novák Katalinnak.

Budapest, 2022. március 15. A Kossuth téren rendezett állami díszünnepség résztvevői az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, 2022. március 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd

"Az új köztársasági elnökünk azt mondta: a nők a békét akarják megnyerni, és nem a háborút. És úgy látszik, megint az asszonyoknak van igazuk. Az édesanyák tudják, hogy 20 év kell egy ember felneveléséhez, de 20 másodperc elég az elpusztításához" - mutatott rá. "Ha azt akarjuk, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, hallgatnunk kell az asszonyokra, a legjobb pillanatban lett a történelemben először nő Magyarország köztársasági elnöke" - tette hozzá.

Április 3.

Szerinte a háborús veszély nem csökkenti, hanem "az egekbe emeli" a választás tétjét.

"Békepárti jobboldal vagy háborús baloldal? Építkezés vagy rombolás? Előre vagy hátra? Aki a békére és a biztonságra szavaz, az a Fideszre szavaz" - jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz elnökeként, aki szerint "keresztény szívvel kell érezni, és magyar fejjel gondolkodni".

Kijelentette, olyan kormány kell, amelyet nem érhet meglepetés.

"Ez most nem az amatőrök órája, nem a dilettánsok ideje. Éppen elégszer láttunk karón varjút. Erősek vagyunk és egységesek is, ezért meg fogjuk állítani az egész világon végigsöprő genderőrületet a határainkon, az apa férfi, az anya nő, a gyerekeinket pedig hagyják békén" - utalt a szintén április 3-án tartandó gyermekvédelmi népszavazásra.

Nagy győzelmet szeretne.

Budapest, 2022. március 15. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Kossuth téren rendezett állami díszünnepségen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, 2022. március 15-én. MTI/Illyés Tibor

"Megkérdeztem Arnold Schwarzeneggert, hány fekvőtámaszt szokott megcsinálni egy alkalommal. Azt válaszolta: csak onnantól számolom, amikor már fáj. Ezért azt kérem, tegyetek rá még egy lapáttal! Ezt a választást meg kell, és meg is fogjuk nyerni. És akkor béke, szabadság és nyugalom lesz Magyarországon."

Élete legfontosabb csatájának nevezte az április 3-ai választást és a gyermekvédelmi népszavazást. "A Jóisten mindannyiunk fölött, Magyarország mindenekelőtt, hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" - zárta szavait.