Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Megteltek a határ menti segítségpontok

Infostart / MTI
2022. március 2. 12:08
Humanitárius tanácsot alakított a kormány, hogy az ukrajnai menekültek segítése érdekében még összehangoltabbá és szervezettebbé tegye a kormányzati szereplők és a nagy karitatív szervezetek munkáját – jelentette be a kormányszóvivő Budapesten.

Szentkirályi Alexandra közlése szerint a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elnökségével megalakult tanácsban jelen vannak a köznevelés, a felsőoktatás, a szociális és a gyermekvédelmi terület, az egészségügy, a területi közigazgatás, a munkaügy, a nemzetpolitika, a Hungary Helps és a közlekedés képviselői.

A kormányszóvivő szólt arról is, hogy kedden az ukrán határnál járt, megnézte, hogyan zajlik az átengedés, és felkeresett három segítségpontot is, ahol a nagy karitatív szervezetek, az önkormányzatok és a kormányhivatalok munkatársai látják el az érkezőket információkkal, étellel-itallal, biztosítanak nekik pihenési lehetőséget és lelkigondozói segítséget. Emellett a környék kormányablakai folyamatosan nyitva tartanak - fűzte hozzá.

Szentkirályi Alexandra elmondta, február 24. óta

majdnem 104 ezer ukrán menekült érkezett Magyarországra, közülük több mint 1300 embert helyeztek el állami segítséggel.

Továbbra is él a Híd Kárpátaljáért segélyprogram

  • 1357-es adományvonala, valamint
  • a 11711711-22222222 számlaszáma,

ezekre eddig több mint 200 millió forint felajánlás érkezett - tette hozzá.

Közlése szerint az állami vállalatok is segítenek, a MÁV-Start járatain ingyen utazhatnak az Ukrajnából érkezők, a Volánbusz pedig négy határ menti helyszínen, valamint a budapesti főpályaudvarokon biztosít buszokat a menekültek szállítására.

A kormányszóvivő felidézte, hogy a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezette delegáció vasárnap 30 tonna élelmiszert és 100 ezer liter üzemanyagot vitt Kárpátaljára, hétfőn pedig bejelentették, hogy 600 millió forint értékben küldenek élelmiszert, babaápolási és higiéniai termékeket.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára megköszönte a lakosság részéről érkező segítséget és felajánlásokat. Mint mondta, nem biztos, hogy minden felajánlást azonnal tudnak fogadni a karitatív szervezetek, de mindenkinek visszajeleznek, és mivel várhatóan hosszabb időre kell berendezkedni, így lehet, hogy később lesz szükség a segítségre.

A karitatív szervezetek e-mailben várják az önkéntesek jelentkezését, szükség lenne továbbá pedagógusokra is, akik a gyerekek iskola utáni tanítását, magyar nyelvre oktatását vállalnák - közölte az államtitkár.

A tartósélelmiszer-felajánlásokról azt mondta, a határ menti segítségpontok megteltek, így nem oda, hanem

Aranyosapátiban csütörtökön 14 órakor megnyíló nagyobb raktárba vagy a segélyszervezetek országszerte megtalálható raktáraiba várják az adományokat.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál szállások felajánlására is van lehetőség - tette hozzá az államtitkár.

Soltész Miklós elmondta azt is, hogy kedden már találkozott és vasárnap újra találkozik az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága közép-európai képviseletének vezetőjével, aki megköszönte Magyarország segítségnyújtását, és várhatóan konkrét felajánlásokat tesz majd az ENSZ nevében.

Ukrajnából üzentek a mentők

A Beregszászi Mentőállomáshoz 39 falu és Beregszász városa tartozik, az összlakosság 76 028 fő. Öt mentőautójuk áll itt szolgálatba, napi 24 órában – adta közre az kárpátaljai mentősök felhívását a Facebookon az Országos Mentőszolgálat.

„Felvettük a kapcsolatot az Országos Mentőszolgálattal. Olyan eszközöket, kötszert, fájdalomcsillapítót, fertőtlenítőket kértünk, amit a mentés során használhatunk majd. A főigazgató azonnal reagált és az OMSZ partnereivel, (Baptista Szeretetszolgálat, MAZSIHISZ, Ökomenikus Segélyszervezet, Református Szeretetszolgálat, Johannita Segítő Szolgálat, Országos Szamaritánus Társaság ) rendkívüli segélyszállítmányt készítettek össze nekünk” – írják.

A Vöröskereszt összefoglalója

A szervezet országos és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei munkatársai február 24-étől kezdve tábori ágyakat, pokrócokat, egyszer használatos lepedőket, valamint felület- és kézfertőtlenítőket juttatott a keleti országrészben kijelölt befogadóközpontokba – közölte a Magyar Vöröskereszt.

A Magyar Vöröskereszt elsősorban két nagy határ menti városra, Záhonyra és Lónyára összpontosította jelenlétét. Záhonyban közösségi szállást, míg Lónyán Segítség Pontot működtet a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete, de a beregsurányi és a tiszabecsi határátkelőnél is részt vesznek a menekültek fogadásában.

Ezen kívül Uszkán és Barabás határátkelőhelyen fűtött konténer formájában ideiglenes menedékházat állítottak fel.

A szervezet Békés Megyei Szervezete pedig Lőkösházán élelmiszert, tisztálkodási és tisztítószereket vitt a vasúti határátkelőhöz, illetve az önkormányzathoz, hogy ott szükségleteknek megfelelően szétoszthassák az adományokat.

Február 28-a óta a Budapesti Fővárosi Szervezet a Nyugati pályaudvaron várja az Ukrajnából vonattal érkezőket. Ennivalóval, meleg itallal és tájékoztatással szolgálnak a tovább utazóknak és a szálláshely-keresőknek. A szervezet mobilizálta egészségügyi csapatát (H-HERO), hogy segítse a határon végzett erőfeszítéseket, illetve folytatódik a humanitárius segélyszállítmány szervezése Ukrajna kárpátaljai régiójába.