Nyitókép: FOTOKITA/Getty Images

Otthonából vitték el Újszentiván polgármesterét a nyomozók

Infostart
2022. február 9. 07:45
Őrizetbe vették az önkormányzattal leszerződő pályázatírót.

Nyomozók vitték magukkal kedden az otthonából Újszentiván polgármesterét, Putnik Lázárt – erősítette meg az rtl.hu információját a Csongrád-Csanád megyei község alpolgármestere, Juhász Tibor a portál cikke szerint. Azt az értesülésüket viszont nem tudta megerősíteni az alpolgármester, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói vették volna őrizetbe a településvezetőt.

Az rtl.hu szerint azonban január 20-án a NAV nyomozói bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt tartottak házkutatást az újszentiváni polgármesteri hivatalban.

Úgy tudják, az ügy a közfoglalkoztatottak bérével van kapcsolatban. A Szabad Európa számolt be róla tavaly decemberben, hogy a NAV két ügyet egyesített, ami érinti az újszentiváni önkormányzatot.

  • Az első ügyben fantom-közmunkásokat jelentettek be,
  • a másikban pedig egy munkásszálló súlyosan túlárazott építése kapcsán merült fel bűncselekmény gyanúja. A négy épület 371 millió forintba került, amiből 222 milliót a magyar állam fizetett.

Az rtl.hu úgy tudta, egy önkormányzattal szerződött, külsős pályázatírót is őrizetbe vettek kedden a településen az üggyel kapcsolatban. Szerdára rendkívüli önkormányzati közgyűlést hívtak össze Újszentivánon, amelynek egyetlen napirendi pontja lesz: a képviselő-testület önfeloszlatása.

Az MTI-nek megerősítette a sajtóértesülést a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője. Szanka Ferenc közölte: három férfit nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hűtlen kezelés bűntettével gyanúsítják.

A polgármester a támogatási kérelemben a beruházás teljes költségét - a kormányhivatali alkalmazottakat megtévesztve - túlárazta. A közbeszerzésbe egy, az ismeretségi körébe tartozó budapesti építőipari céget vontak be, hogy fiktív számlákkal biztosítsák a támogatás lehívását. A valóságban a kivitelezést a polgármester által kijelölt cégek végezték, az általa irányított önkormányzati alkalmazott közvetítésével.

A munkásszálló kulcsrakészen 258 millió forintból készült el, a fennmaradó 113 millió forintból a budapesti cég vezetőjével a polgármester mintegy 70 millió forintot a saját vállalkozásának utaltatott, majd abból társasházat épített, ingatlant vásárolt. Tízmillió forint egy szociális szövetkezethez került, a többi összeg sorsa egyelőre ismeretlen.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt a gyanúsítottak letartóztatását indítványozta.