Nyitókép: Kyryl Gorlov/Getty Images

Omikron: jó és rossz hírrel is szolgál a gyermekorvos

Infostart
2022. február 3. 17:34
Póta György szerint nagyon sok gyerek fertőződik meg az omikronnal, de szerencsére a magas fertőzésszám mellett nem emelkedett drasztikusan a súlyos betegek száma.

Póta György gyermekorvos az ATV műsorában arról beszélt: a gyerekek körében több mint duplájára nőtt a fertőzöttek száma, ugyanakkor pozitívum, hogy a nagyon magas fertőzésszám mellett nem emelkedett a súlyos betegek száma, nem fordulnak elő tömegével halálesetek a gyerekek között. A lefolyás még mindig a békésebb keretek között van, de nincs olyan közösség ma már, amelyet ne kellene karanténba tenni, mert egy-két gyerek megfertőződött – fogalmazott a szakember.

Arra is kitért, hogy a praxisában nincs olyan nap, hogy ne lenne legalább 8-10 gyerek, aki vagy megfertőződik, vagy mondjuk egy családtag pozitivitása miatt érintetté válik,

ez szinte már nem is mindennapos, hanem „minden órás történetté vált”.

A gyermekorvos szerint elég nagy a zavar azzal kapcsolatban, hogy milyen esetben kell karanténba vonulni, valamint hány napra. Hangsúlyozta: az a legfontosabb, hogy miután az omikron pont az enyhe lefolyása miatt hasonló tüneteket produkál, mint a többi felső légúti megbetegedés, az elején ezt nem lehet elkülöníteni egy átlagos vírusfertőzéstől. Akinek rossz a közérzete, láza van, fáj a feje, az maradjon otthon, és a következő napokban ki fog derülni, mi a helyzet – javasolta. Emellett szerinte az orvossal érdemes felvenni a kapcsolatot, és meg kell csinálni egy tesztet.

Ha a teszt pozitív, akkor 7 napos karanténba kerül a fertőzött.

Ha a családban közvetlen kontaktnál egy oltott személyről van szó, akkor csak a tünetesnek kell otthon maradni, de ha valaki nem oltott, akkor rá is vonatkozik a karanténszabály.

Póta György úgy látja, a mostani járványhullámnak nem olyan sokára vége lesz. Vannak a lapos, elnyújtott görbék, ilyen volt az első hullám, ez az intézkedéseknek a következménye, ez előre tervezhető módon zajlik így, és vannak a hirtelen felszökő hullámok, ilyen az omikron is, ebből következően, miután a görbe hirtelen emelkedett, hirtelen fog lejjebb is menni – magyarázta a szakember, aki szerinte pár héten belül az ötödik hullám le fog csendesedni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!