Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Ukrajnai konfliktus: Benkő Tiborral tárgyalt Budapesten a brit védelmi miniszter

Infostart
2022. január 31. 12:43
Látogatásának célja, hogy megerősítse az Egyesült Királyság európai biztonság iránti elkötelezettségét.

Ben Wallace brit védelmi miniszter hétfőn Budapesten járt és kétoldalú megbeszélést folytatott Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel. A tanácskozás középpontjában az európai biztonság és az Ukrajna határán lévő orosz katonai erők által jelentett folyamatos fenyegetés állt - közölte a Brit Védelmi Minisztérium és a budapesti Brit Nagykövetség.

A múlt heti hágai, brüsszeli és németországi találkozókat követően ez a látogatás lehetőséget adott a NATO-szövetségesek számára, hogy megvitassák, hogyan lehet reagálni az ukrán határon kibontakozó válságra - írták.

"A Magyarországgal fennálló több mint 100 éves, szoros diplomáciai kapcsolatokat ünnepelve nagy megtiszteltetés, hogy ismét találkozhatom védelmi miniszter kollégámmal, Dr. Benkő Tiborral, akivel az aktuális kérdésekről, többek között a NATO-ról, Oroszországról és Európa biztonságáról egyeztetünk. A jelenlegi orosz agresszió csak nagyobb instabilitáshoz, migránsáradathoz és magasabb árakhoz fog vezetni" - idézte a brit tárcavezetőt a közlemény.

Ben Wallace a következő napokban Horvátországba és Szlovéniába látogat.

A miniszterek a budapesti Stefánia Palotában tartott megbeszélésük előtt megkoszorúzták a Hősök terén az Ismeretlen Katona emlékművét. A megbeszélés érintette a NATO mint védelmi szövetség fontosságát, beleértve a magyar parancsnokság alatt álló koszovói KFOR missziót, amelyhez az Egyesült Királyság is hozzájárul.