Nyitókép: Pixabay

Új kötelezettséget kapnak a társasházak, néhány autós örülni fog

Infostart
2022. január 14. 09:37
Kötelező lett villanyautó-töltőt telepíteni, vagy a későbbi töltőtelepítést előkészíteni minden új építésű (vagy felújított) épületben. Régi épületekben csak 3 év múlva kell töltőt telepíteni.

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendelet január elsejétől hatályos módosítása előírja a meglévő, illetve az új építésű vagy jelentős (az épület elektromos infrastruktúrájára is kiterjedő) felújítás alá vont épületekhez tartozó parkolóhelyek elektromosautó-töltővel felszerelésének, vagy a töltő későbbi kiépítését lehetővé tevő elektromos csatlakozást biztosító létesítmény kiépítésének kötelezettségét – írja a villanyautosok.hu.

A rendelet melléklete pontosan meghatározza, hogy mely épületek esetén kell töltőpontot kiépíteni, illetve hány parkoló esetén kell előkészíteni a töltőpont későbbi kiépítését.

Új építés vagy az elektromos infrastruktúrát is érintő jelentős felújítás esetén a nem lakáscélú épületek esetében tíz parkolóheyenként kell egy elektromos töltőpontot kialakítani, továbbá minden ötödik parkolóhelyen a töltőpont későbbi kiépítését lehetővé tevő elektromos csatlakozást biztosító létesítményt.

Lakóépületek esetén, ha tíznél több parkolóhellyel rendelkezik, kötelező kiépíteni minden parkolóhelyen a töltőpont későbbi kiépítését lehetővé tevő elektromos csatlakozást biztosító létesítményt.

Meglévő épületek esetén a nem lakáscélú, legalább 20 parkolóhellyel rendelkező épületeknél 2025. január 1-jétől legalább egy elektromos töltőpontot kell telepíteni. A már meglévő társasházak parkolóira tehát nincs semmilyen kötelezettség, továbbra is a lakóközösség jóindulatán múlik, hogy valaki zökkenőmenthesen tölthesse elektromos autóját a saját parkolóhelyén.