Nyitókép: Novák Katalin/Facebook

Kitűzték az államfőválasztás időpontját

Infostart
2022. január 13. 14:52
Megválasztják a képviselők Áder János utódát.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy március 10-én lesz államfőválasztás.

Mivel Áder János a második ciklusát tölti, az alaptörvény szerint mást kell választani helyette. Utódjáról még a jelenlegi Országgyűlés fog szavazni (hiszen a parlamenti választások csak április 3-án lesznek).

A mostani időpont a lehető legkorábbinak számít, ugyanis Áder János mandátuma 2022. május 10-én jár le, ezt megelőzően harminc–hatvan nap áll rendelkezésre az utódválasztásra.

Egyúttal március 10-én ülésezik utoljára a parlament a mostani összetételben.

A Fidesz jelöltje a pozícióra, mint azt Orbán Viktor miniszterelnök a decemberi utolsó Kormányinfón bejelentette, Novák Katalin, a párt korábbi alelnöke, aki 2021 végéig családügyi miniszter volt. Megválasztására jó esély van a parlament kormánypárti többsége miatt.

Szó volt a napokban arról, hogy a Neoton Família egykori énekesnőjét, Pál Évát indítja a köztársaságielnök-választáson a Parlamenten kívüli Iszomm (Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom), Szanyi Tibor pártja.

A Mi Hazánk Mozgalom még tavaly szeptember végén jelentette be, hogy Popély Gyula szlovákiai magyar történészt jelölte az államfői posztra.