Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Felfüggesztette Völner Pál mentelmi jogát az Országgyűlés

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2021. december 14. 14:51
A hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsított volt miniszterhelyettes néhány perccel később önként jelentkezett is az ügyészségen.

Felfüggesztette az Országgyűlés Völner Pál fideszes képviselő mentelmi jogát. Az igazságügyi miniszter korábbi helyettesét 83 millió forintos hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítja az ügyészség. A volt államtitkár tagadja a bűnösségét. Ő maga is kérte, hogy adják ki az igazságszolgáltatásnak és lemondott a minisztériumi posztjáról, de a parlamenti mandátumát megtartotta.

"Az ügyészség hivatali vesztegetés megalapozott gyanúja miatt kérte Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését – mondta az InfoRádióban Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. – A gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz a végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően."

Az ellenzék az igazságügyi és a mentelmi bizottság összehívását, illetve egy vizsgálóbizottság létrehozását és Varga Judit igazságügyi miniszter távozását is követelte a botrány kirobbanása után. A Fidesz-frakció már múlt héten bejelentette, hogy a kormánypárti politikusok megszavazzák a volt miniszterhelyettes mentelmi jogának felfüggesztését. Völner Pál ugyanis a parlamenti mandátumát nem adta vissza, bár Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke szerint ez csak akkor kell megtennie, ha a bíróság bűnösnek ítéli.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága hétfő délben ült össze, és úgy döntött, hogy Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a parlamentnek, amely kedden

128 igennel megszavazta

azt. A volt államtitkár az Országgyűlésnek írt levélben tudatta, hogy támogatja a döntést és együttműködik a hatóságokkal, hozzátette, hogy a vádhatóság indítványát zavarosnak, elnagyoltnak és ellentmondásosnak tartja. Bizonyos részeiből az sem derül ki, hogy a Legfőbb Ügyészség milyen bűncselekmény megállapítását feltételezi – fogalmaz Völner Pál, akivel egyébként ebben Hargitai János, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke is egyetért.

"Az biztos, hogy csak ennél jobb indítványokkal találkoztam eddig mentelmi bizottsági elnökként, főleg a Legfőbb Ügyészségtől, azt is mondhatnám, hogy onnan

tűpontos indítványok jöttek, ezt nem érzem ilyenek is,

ezért erről beszélni is szeretnénk" – mondta az elnök.

Völner Pál önként jelentkezett a Központi Nyomozó Főügyészségen, néhány perccel azután, hogy a parlament megszavazta a fideszes politikus mentelmi jogának a felfüggesztését – tudta meg a 24.hu.

A politikus nem kívánt a helyszínen kérdésekre válaszolni, de védője, Papp Gábor elmondta: idézést egyelőre nem kaptak a politikus ügyében, de a lemondott államtitkár minél hamarabb szeretne reagálni az őt ért súlyos vádakra, ezért jelentkezett a Központi Nyomozó Főügyészségen. A politikus nagyjából fél órát töltött a főügyészség Könyves Kálmán körúti épületben. Távozása után védője azt mondta: az ügyészség közlése szerint egyelőre nem időszerű, hogy megjelenjen náluk.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Felfüggesztette Völner Pál mentelmi jogát az Országgyűlés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást