Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Gulyás Gergely: az Ab határozata mindenben alátámasztja a kormány eddigi döntéseit

Infostart / MTI
2021. december 10. 14:53
Egyértelmű és világos döntés született a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.

Az Alkotmánybíróság (Ab) friss határozata világos irányt ad a magyar migrációs politikának, mindenben alátámasztja a kormány eddigi döntéseit és lehetőséget ad teljes körű végrehajtásukra – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiemelte, hogy az Ab szerint Magyarország az Európai Uniótól függetlenül jogosult a határait megvédeni a migrációtól.

Magyarország köteles megvédeni a magyarokat a migráció káros társadalmi hatásaitól, mondta, hozzátéve:

az Ab a Magyarország népességére és államberendezkedésére vonatkozó szabályokat nemzeti hatáskörbe tartozónak tekinti, ezért ezek elsőbbséget élveznek bármilyen uniós szabállyal szemben.

A menekültek tranzitzónákban való elhelyezését elmarasztaló uniós bírósági döntés ügyében az Ab nem vizsgálta az uniós jog elsőbbségének kérdését, sem pedig azt, hogy megvalósult-e a "hiányos közös hatáskörgyakorlás" helyzete, amelyben Magyarország számára az Ab mozgásteret állapított meg.

Mi lesz az uniós bírósági döntéssel?

A minisztertől többször megkérdezték, hogy végrehajtja-e a magyar kormány az Európai Unió Bíróságának a magyar migrációs szabályozással kapcsolatos döntését. Gulyás Gergely azt mondta, az Európai Unió legfontosabb szerve, az állam- és kormányfők tanácsa kötelezte az Európai Bizottságot (EB), hogy új migrációs szabályokat állapítson meg. De pillanatnyilag az EB a határvédelmet nem segíti, hanem megnehezíti, az Európai Bíróság döntése pedig a tömeges migrációt segíti elő. A bizottság feladata, hogy változtasson ezen a helyzeten - fűzte hozzá.

A tárcavezető

nem tekinti hatékonynak a jelenlegi uniós migrációs politikát, mert a visszaküldés nem működik, vagyis a migránsok kétharmada itt marad Európában.

Megjegyezte azt is, hogy az Európai Bíróság döntéseit minden esetben be kell tartania egy tagállamnak, amikor az átruházott hatáskörben hoz döntést.