Nyitókép: Vasyl Dolmatov/Getty Images

Lakást venni a fővárosban? Itthon jelent a legkisebb terhet a régióban

Infostart / MTI
2021. november 25. 10:34
Budapesten 8,5 éves jutó átlagfizetésre volt szükség egy 50 négyzetméteres 35,9 millió forintos ingatlan vásárlásához.

Budapesten 8,5 éves jutó átlagfizetésre volt szükség egy 50 négyzetméteres 35,9 millió forintos ingatlan vásárlásához a második negyedévben, ezzel a vizsgált időszakban a visegrádi országok fővárosai közül a magyar fővárosban lehetett a leggyorsabban lakáshoz jutni – közölte az ingatlan.com.

Az ingatlanhirdetési portál Románia és a visegrádi országok statisztikai hivatalainak, jegybankjainak hivatalos adatai alapján megállapította, hogy idén a második negyedévben

  • egy prágai lakás megvásárlásához forintban számolva csaknem 55 millió forintnak megfelelő cseh koronára van szükség, ami az ottani átlagbérből 8,6 év alatt jöhet össze.
  • Varsóban egy 50 négyzetméteres lakás ára több mint 42 millió forintnyi zloty, amely 8,8 évnyi varsói átlagfizetést jelent.
  • Az ingatlan.com adatai szerint kilóg a sorból a pozsonyi piac, ugyanis a szlovák fővárosban egy hasonló méretű lakáshoz átlagosan 53 millió forint értékű euró kell, ez az összeg viszont csaknem 11 évnyi pozsonyi átlagbérből finanszírozható.
  • Románia vizsgálatánál pedig kiderült, hogy Bukarestben is majdnem 9,5 évnyi nettó átlagfizetés kell egy 50 négyzetméteres lakás megvásárlásához. Ugyanakkor megjegyezték, hogy bár a román fővárosban csak 28,5 millió forintnyi lejbe kerül egy ekkora ingatlan, a havi nettó fizetések is jóval alacsonyabbak 252 ezer forintnak felelnek meg.

A közlemény idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta, a 2018-as helyzethez képest valamennyi fővárosban drágultak a lakások a fizetésekhez képest: akkor még Budapesten, Varsóban és Bukarestben 7,5 évnyi nettó átlagfizetés is elég volt, Prágában és Pozsonyban viszont több mint 8 évnyi átlagfizetés kellett egy ingatlan megvásárlásához. Ehhez képest most szinte mindenhol minimum fél-egy évvel többet kell dolgozni érte, de a fővárosok közül legalább Budapesten lehet a legrövidebb idő alatt lakáshoz jutni - tette hozzá a szakértő.