Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kiadták, milyen és mennyi oltóanyag áll rendelkezésre Magyarországon

Infostart
2021. november 24. 16:36
A központi tájékoztató oldalon ismét közzé tették a beérkezett és rendelkezésre álló oltásokról szóló összefoglalót.

Megérkezett az utolsó Pfizer-szállítmány is, továbbá javában zajlik az oltási akcióhét (november 28. vasárnapig) - ennek fényében tették nyilvánossá a kormányzati koronavírus-tájékoztató oldalon a Magyarországra érkezett vakcinák típusát és mennyiségét.

Az akcióhéten továbbra is ötféle oltás érhető el: Pfizer, Sinopharm, Moderna, AstraZeneca, és Janssen. A Szputnyik már elfogyott. A háziorvosoknál az általuk leadott igények szerint elérhetőek az egyes vakcinák.

Mint ismert, Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek nagy része már megérkezett. Már hónapokkal korábban befutott az összes Sinopharm (kínai) oltás, valamint megjött és el is fogyott az összes orosz Szputnyik V.

Az eddig beérkezett összesen 28 millió adag vakcinából 14 millió adagot oltottak el eddig első, második és harmadik oltásra. Jelenleg több mint 10 millió adag vakcina áll még rendelkezésre.

Az összefoglalóval kapcsolatban megjegyezték: Magyarország hosszútávú célja az, hogy önellátó legyen oltóanyagokból, ezért épül Debrecenben a Nemzeti Oltóanyaggyár, ahol majd a - jelenleg még fejlesztés alatt álló - magyar koronavírus elleni vakcina gyártását is tervezik.

(A táblázatban szereplő linkek erről az oldalról érhetők el.)